lördag 18 december 2010

Voltaire & Company i Frankrike - Legitimitet i Sverige

Att socialdemokraterna just nu har problem med både partiledning och politiska ståndpunkter är ingen hemlighet. Fredrik Reinfeldt har i en föga uppmärksammad intervju i AB nyligen varnat för överdriven optimism hos Allians för Sverige. Reinfeldt menar klokt nog att det är alldeles för tidigt att avskriva (S) som en avgörande politisk kraft. I den volatila situation som numera utmärker det politiska livet i Sverige kan nästan vad som helst inträffa efter något eller några år.

Jag räknar med att som vanligt få den senaste delen av Tage Erlanders dagbok i julklapp, varefter jag som vanligt omedelbart sätter mig att läsa den. När Tage Erlander tillträdde som statsminister räknade de borgerliga med att den socialdemokratiska hegemonin snart skulle vara över. Samhällsutvecklingen i Sverige med allt fler i tjänstemannayrken och allt färre i arbetaryrken skulle helt enkelt leda till borgerlig dominans. Men så blev som bekant inte riktigt fallet. Tage Erlander kunde sitta kvar som statsminister i tjugotre år.

Det är för övrigt ett utomordentligt värdefullt arbete som Tages son, professor em. Sven Erlander utfört, när han dechiffrerat faderns dagbok.
 
Ruth Lötmarker gör en kulturgärning när hon redovisar fransk litteratur på politikens och idéhistoriens område under strecket i Svenska Dagbladet. Nu senast (17/12 2010) redovisar hon en översikt av Alain Minc med titeln Une histoire politique des intellectuels. För yngre läsare är säkert det mesta nytt. Såvitt jag kan förstå förmedlar gymnasiet nuförtiden inte heller någon nämnvärd kunskap om den svenska utvecklingen. Ruth Lötmarkers framställning kommer mig osökt att tänka på svenska författare som Kellgren, Tegnér, Almqvist och Strindberg. Eller varför inte Heidenstam och Jan Myrdal.

Moderaterna i Botkyrka har gjort ett utspel som är sensationellt i den svenska politiska miljön. I en artikel i DN (16/12 2010) sägs att moderaterna vill att Valmyndigheten sänder ut oberoende valobservatörer till Botkyrka vid valet 2014. "Vi vill att valmyndigheten benar ut var gränsen går för vad som är juridiskt, etiskt och moraliskt tillåtet i ett val" säger moderaternas ordförande. Socialdemokraterna avvisar moderaternas framstöt som obefogad. Jag hoppas att få tillfälle att återkomma till ämnet. Det berör problemet om legalitet och legitimitet i den politiska kampen, något som knappast uppmärksammats i Sverige tidigare. Och kanske inte behövt uppmärksammas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar