Lena Mellin har skrivit en artikel i Aftonbladet (31/1 2011) med anledning av krisen i Egypten. Den har rubriken "Svenska staten är ingen F-kassa". Det är bra att detta sägs ifrån i den stora tidning som förknippas med Socialdemokraterna och LO. Lena Mellin pekar på skillnaderna mot tsunamikatastrofen. Den var en oförutsebar naturkatastrof av gigantiska mått. Upproret i Egypten däremot är ett politiskt skeende i en diktaturstat. Det hade kunnat förutses. För min del tycker jag att Lena Mellins ståndpunkt är närmast självklar. Samtidigt finns det i Sverige mycket gott folk som inte håller med om det.
Ett speciellt problem utgör svenskar av egyptisk eller annan mellanöstern/nordafrika-härkomst som befinner sig i Egypten. En 22-årig svensk-egyptier (?) hade gripits och enligt egen utsago blivit torterad av polis i Kairo. Han hade lyckats rymma från häktet och klagar nu över att svenska ambassaden inte givit honom hjälp. Ord står här mot ord.
Det är nog inte ovanligt att svenskar med invandrarbakgrund återvänder för längre eller kortare till sitt hemland, även om de haft flyktingskäl att lämna landet. Människor ska givetvis inte torteras eller bli utsatta för annan omänsklig behandling. Men jag tror faktiskt att många andra svenskar än sd-are ställer sig frågande till återvändandet, även om det normalt inte sägs offentligt. Bristen på saklig offentlig debatt i Sverige om den här typen av invandrarfrågor är påtaglig.
Den svenska massmediediskussionen om händelserna i Egypten börjar f.ö. att få en lite mer avvaktande, realistisk, prägel än förut. Före detta kristdemokratiska riksdagsledamoten Magda Ayoub, har publicerat en artikel på Newsmill (uppdaterad 31/1 2011), som hon gett rubriken "Jag fruktar muslimska brödraskapet mer än Mubarak". Tyvärr har hon nog rätt i sina tvivel på en demokratisk utveckling i Egypten. Hon är kristen med rötter i Egypten.
"Åkesson på DN och avskedandet av Linna befäster rasismen i Sverige". Så lyder rubriken på en artikel på Newsmill (1/2 2011) av professor Masoud Kamali. Kamali, f. 1956, är professor i socialt arbete vid Mitthögskolan. Kamalis åsikter ligger förstås långt till vänster. Det är därför närmast förvånande att han tydligtvis anser att talibanerna är extremister, även om deras extremism "är ett direkt resultat av sekellång kolonialism och imperialistisk politik". "Bakom dagens terrorism står Västs omåttliga eget intresse och exploatering av andra länder och folk."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar