Skattesyn. Socialdemokraternas officiella talesperson i skattefrågor har äntligen talat. Läsarna säger: Vem är det? Svar: Jennie Nilsson, vice ordförande i skatteutskottet i riksdagen. Enligt en liten notis i SvD Näringsliv 20/5 2011 säger hon till TT att "jobbskatteavdragen kostar extremt mycket pengar men att effekterna är oklara och att det är rimligt att få dem ordentligt utredda." Jag förstår vad Jennie Nilsson menar i ett trängre perspektiv. Det gör vem som helst. Men i ett större perspektiv får vi också en bra bild av den socialistiska skattesynen. Alla tillgångar ägs av samhället och ska förvaltas av en socialistisk elit för allas bästa. Eftergifter gentemot enskilda måste noga övervägas, om de överhuvudtaget ska förekomma. Ett slags lyxversion av Kuba. (Den synen är heller inte helt främmande för icke-socialistiska makthavare efter en tid i maktens gyllene salar. Men i detta fall är det en borgerlig elit som ska förvalta och besluta.) Vilken skattesyn har grönröde Gustav Fridolin, måntro?
Socialförsäkringarna. I torsdags (19/5 2011) var jag uppe i ottan och deltog i ett seminarium hos Timbro. Det handlade om Timbros s.k. skuggutredning om socialförsäkringarna. Regeringen tillsatte förra året en stor parlamentarisk utredning om den sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen (Utredning S2010:04; Dir. 2010:48). Den ska vara färdig i maj 2013. Under tiden arbetar Patrik Hesselius (borgerlig) och Niklas Nordström (S) med en parallellutredning på uppdrag av Timbro. De presenterade nu den andra rapporten, som fått rubriken Vem och vad skall försäkras? En tredje rapport - om finansieringen - är aviserad till i höst. Den nu aktuella rapporten innehåller en hel del självklarheter som inte alls är så självklara i den svenska politiska miljön. Rapporten finns att läsa på nätet hos Timbro. En viktig sanning är att sjukförsäkringen skall utgöra en försäkring mot inkomstförlust vid sjukdom eller skada. Det är många som har svårt att förstå det. Den som inte redovisat någon inkomst före skadan eller sjukdomen har ju formellt sett ingen förlust att ersätta. Författarna poängterar att den som blivit tillräckligt frisk skall komma i arbete så fort som möjligt och att försäkringen bör vara så utformad att den ger incitament till det. Detsamma gäller i princip vid arbetslöshet. Jag ska inte prata vidare om dessa frågor, som jag inte behärskar bättre än genomsnittsjournalisten, d.v.s. dåligt. Men en kommentar må tillåtas mig. Författarna talar i realiteten i huvudsak om den vita svenska undre och övre medelklassen. De nya svenskarna med rötter utanför Europa eller Balkan berörs inte öppet i skuggutredningen. Det skulle vara alldeles för känsligt ur politisk synpunkt. Troligen är det likadant i den "riktiga" statliga utredningen. Hur ska man man utforma regler för en familjestruktur som påminner mer om Karl XV:s glada dagar än det nutida Skandinavien?
Ett besök i den fina världen. I onsdags (18/5 2011) besökte jag den fina världen. Föreningen för lagstiftningslära sammanträdde i Högsta domstolens sessionssal. Sammanträdet inleddes med ett väl förberett årsmöte. Därefter talade justitierådet jur.dr docent Dag Victor över det förelagda (!) ämnet Goda och dåliga lagar -vad lagstiftaren bör tänka på. Det var inget dåligt anförande, men lite annorlunda än jag föreställt mig. Det hörde snarare till den allmänna rättsläran (rättsfilosofin, om man så vill) än den mer praktiska, handfasta juridiken. För den som sysslat en del med frågor av detta slag i olika sammanhang var innehållet i anförandet rätt elementärt. Men som sagt en bra sammanfattning av svåra frågor som i regel också innefattar en mer eller mindre dold politisk agenda. Exemplen var, som inledaren förutskickat, främst från straffrätten. Professor Jacob Sundberg begärde ordet och framställde i ett beundransvärt kort och konsist anförande sina invändningar mot framställningen. Sammanträdet hade samlat drygt femtio av landets främsta jurister samt undertecknad. Jag räknade till hela sex kvinnor i denna församling.
Kungen i blåsväder. Efter att under många år närmast tigits ihjäl har statschefen på senare tid råkat i ordentligt blåsväder för sitt deltagande i olämpliga fester med olämpliga kompisar och umgänge i övrigt med dessa olämpliga kompisar och med damer av halvvärd. Drottningen sägs vara sur. Hon i sin tur var dessutom nazist innan hon föddes - vem gör om den bravaden? Folket sägs vilja att kronprinsessan Victoria omgående uppstiger på tronen. Det skulle som jag tidigare nämnt på bloggen innebära att konung Carl XVI Gustaf blir f.d. Konungen II. (Den förste med denna titel var Gustav IV Adolf, som dog i landsflykt på värdshuset Rössli i S:t Gallen.) För egen del är jag som bekant i princip för republik, men skräckslagen när jag tänker på tänkbara presidentkandidater.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar