Westerbergeffekt? Enstaka gånger blir man förvånad över politiska beslut. Jag blev trots allt lite förvånad när jag igår fick höra att f.d. statsrådet och chefen för socialdepartementet, Bengt Westerberg, hade utsetts att som särskild utredare arbeta med en utredning med rubriken "Ett effektivare arbete mot främlingsfientlighet och liknande former av intoleras" (Dir 2011:39). Jag trodde att Bengt Westerberg, f. 1943, hade gjort bort sig så pass som ordförande i Röda Korset att han skulle försvinna in i pensionsdimmorna. Men vid närmare eftertanke är det bra att han får detta jobb. Hoppas bara att han får tillräckligt bra betalt. Det är lite av ett självmordsuppdrag i landet där Fjollträsk är huvudkommun. Sammanfattningen i direktiven låter som en sammanfattning av ett akademiskt vetenskapligt projekt. Utredningen ska vara klar senast 26/10 2012, med delredovisning senast 24/8 2012. Den får väl antas sysselsätta ett antal svenska och kanske t.o.m. utländska vetenskapsidkare och liknande på sociologikanten. Något påtagligt, positivt, resultat kan inte förväntas. Det officiella synsättet i fråga om dessa problem är alldeles för snävt. SD-ledaren Jimmie Åkesson har naturligt nog kritiserat utredningen. Hans kritik förefaller rätt förnuftig. Den sammanfattas i en artikel i SvD 7/5 2011 s. 10. Rubriken är nog satt av Stieg Larssons vålnad. Den lyder "SD sågar valet av Westerberg" och täcker inte artikeltexten. (Fotnot: Stieg Larssons yrke var rubriksättare på TT. Enligt hans vän Kurdo Baksi brukade Stiegs rubriker inte stämma med artikeltexten.)
Pensionssmålänning (S). En av de stora pojkarna bland Socialdemokraterna, riksdagsman Tomas Eneroth (f. 1966) skriver på Newsmill, 5/5 2011, om pensionerna. Rubrik: "Pensionssystemets utveckling är oacceptabel för oss socialdemokrater". Om någon fortfarande har intresse av att veta det, så kan jag omtala, att Tomas Eneroth var en av huvudkonkurrenterna till ordföranden Juholt. Eneroth kallas "metallarbetare" på nätet, men är i själva verket en av dessa många topp-politiker som har studerat lite på universitetet utan att ta examen. Eneroth är ordförande i den pensionsgrupp som bildats av de partier som står bakom pensionsöverens-kommelsen. Hans artikel är förhållandevis försiktigt och nyanserat formulerad och ger ett betydligt hederligare intryck än pensionsdalkarlens uttalanden.
Pensionsfrågan tillhör de otroligt krångliga politiska problem som jag nästan aldrig har vågat uttala mig om i sak. Samtidigt som man kan tycka synd om människor med dålig försörjning, måste man också ta hänsyn till oss "vanliga människor" som i praktiken ska betala. Jag har alltid tyckt att löner, andra förmåner och pensioner för flertalet av oss tjänstemän som inte är egna företagare mer beror på tradition och propaganda än personliga insatser av den enskilde.
Brittiskt referendum. 68 procent röstade nej, 32 procent röstade ja till valreform i Storbritannien. Ett rungande nej. Men man ska komma ihåg att Sverige en gång röstade nej till att införa högertrafik med ännu större eftertryck. Efter ett antal år infördes högertrafik utan ny omröstning. Men England är kanske inte Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar