(S)-ordförandevalet 1. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) gjorde ett intressant uttalande i ett debattprogram på tv i fredags. Jag tror inte att någon annan har gjort det. Hon sade att hon inte trodde att en kvinna med så smalt intresseområde som Håkan Juholt hade haft chans att bli nominerad till ordförande av Socialdemokraternas valberedning. Håkan Juholt har som bekant under sina sexton år i riksdagen i huvudsak ägnat sig åt försvarsfrågorna. Jag håller med Sabuni. En kvinna som t.ex. huvudsakligen hade ägnat sig åt socialförsäkrings- eller jämställdhetsfrågor hade nog inte haft en chans.
(S)-ordförandevalet 2. Filosofen Roland Poirier Martinsson (Timbro) har också gjort ett intressant uttalande om Håkan Juholt i Svenska Dagbladet idag, 14/3 2011. Han påpekar att Juholt inte har någon akademisk examen. Det är riktigt, och det förefaller som om Juholt själv anser att det närmast är en fördel. Martinsson frågar varför inte god utbildning fanns med - åtminstone som ett önskemål - i kravspecifikationen för partiordförande. Det kan man fråga sig. Nomineringen av Håkan Juholt kan visa sig vara ett lyckokast, men det är i så fall andra faktorer som blir avgörande än hans utbildning.
Den japanska tragedin. Det japanska folkets tragedi berör oss alla. Bortsett från allt förfärligt lidande som jordbävningen åstadkommit kan skeendet få betydelse för svensk inrikespolitik. Det förefaller troligt att de rödgröna partierna gynnas; särskilt förstås Miljöpartiet. Den som likt statsminister Reinfeldt talar om det fortsatt stora behovet av elektrisk energi har visserligen rätt i sak, men politiskt kämpar han i motvind. Det ska verkligen bli intressant att lyssna till Håkan Juholts linjetal på partikongressen. Ska han hålla fast vid att kärnkraften behövs i välfärdsstaten även i fortsättningen eller ska han slå in på en populistisk avvecklingslinje?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar