torsdag 23 juni 2011

Axess juni 2011 samt Ship to Gaza

Svante Nordin i Axess. Juninumret av Axess kom häromdagen (2011 nr 5). Det erbjuder som vanligt intressant läsning. Professor Svante Nordin i idéhistoria skriver klokt om den liberala toleransen till döds i Sverige i artikeln En intellektuell revolution. Det är särskilt förhållandet till islamistisk extremism som han berör på ett måttfullt kritiskt sätt. Jag har läst en hel del av honom tidigare och han brukade räknas till vänstersidan, om än med distans till det extrema. Artikeln i Axess gör honom knappast populär i vänsterkretsar. Professor Nordins huvudbudskap är att det finns ett antal grundläggande värderingar i det moderna västerländska samhället som vi västerlänningar inte kan ge avkall på, oavsett vad invandrade eller inhemska extremister tycker. Svante Nordin ger de vanliga exemplen, bland annat "värden som gäller familj, barnuppfostran eller kvinnornas ställning" (S. 41, sp. 1).

Sara Mohammad i Axess. Sara Mohammad, född i Irak, är garanterat inte populär i vare sig vänster- eller islamistkretsar. Hon är ordförande i Föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. De blev offer för hedersmord, vilket Sara Mohammad med knapp nöd själv undgick. Hon skriver i Axess under rubriken Dubbla budskap om integration. (S. 46-49.)  Hon talar liksom tidigare om "integrationspolitikens Janusansikte". Konflikträdda politiker och myndigheter vågar inte ingripa mot våldsamma yttringar av s.k. hederskultur m.m. Däremot kostar det ingenting att ingripa i andra mer bagatellartade fall som inte gäller invandrare, vilket också sker. En viktig orsak till politikernas beteende, som Sara Mohammad inte berör, är, att invandrarna är en viktig väljargrupp, som lätt kan styras av opinionsbildare inom den egna gruppen, bl.a. på grund av bristande språkkunskaper och klansammanhållning.

Freedom Flotilla. Freedom Flotilla brukar i svenska massmedia kallas "Ship to Gaza". Det är som alla vet en manifestation mot Israels blockad av Gaza, och av många israeler uppfattad som en manifestation mot Israels själva existens. Nedräkningen för en ny färd har börjat. (SvD Kultur 23/6 2011.) Den skall ske efter midsommar. Förra sommarens Ship to Gaza ledde som bekant till att nio personer dödades. Frågan i år är både om det blir någon färd och om den i så fall blir präglad av våld. En del mer eller mindre kända vänsterpersonligheter har lovat att följa med, t.ex. Henning Mankell och Maria-Pia Boëthius. För min del hoppas jag att israelerna avstår från våld. Men vad händer om israelerna bordar båtarna och tar med sig exempelvis Mankell och Boëthius till ett läger i Negevöknen och låter dem sitta där under, säg, ett halvår? Turkiets islamistiska regim lär vara benägen att återupprätta tidigare förhållandevis goda förbindelser med Israel. Det är inte alldeles säkert att Turkiet är berett att låta Fredom Flottilla segla från turkisk hamn mot Gaza.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar