Slutdiskuterat? Socialdemokraterna är på frammarsch under sin nya ledare Stefan Löfven. Han ger ett mer pålitligt intryck i tv än den förre partiordföranden Håkan Juholt. Han har också en bättre framtoning än Mona Sahlin, som egendomligt nog inte appellerade till vare sig män eller kvinnor. Vänsterpartisterna och miljöpartisterna är inte särskilt nöjda med Stefan Löfven på grund av hans ståndpunkt i kärnkraftsfrågan.
Hur står det till bland de egna socialdemokraterna? Jag gissar att det i praktiken är slutdiskuterat i partiets mera inflytelserika kretsar, om Löfvens framgångar i opinionen fortsätter. Och det kan man befara. I så fall riskerar det arbetande folket i Sverige att Socialdemokraterna kommer till makten 2014 så att säga på ett bananskal, utan att ledargarnityret har utbytts i någon större utsträckning och utan att en mer djupgående reformdiskussion påverkar partiets politik. Stefan Löfven har presenterat sitt s.k. lag. Det är anmärkningsvärt att den nya ekonomisk-politiska talespersonen i likhet med Löfven själv inte är riksdagsledamot.
Att Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle vägra att ställa upp på den rödgröna sidan förefaller otroligt. Men det är inte bra ur socialdemokratisk synpunkt om Vänsterpartiets och Miljöpartiets ledare får ökat spelrum i riksdagen. Å andra sidan är vi rätt få som kommer ihåg vad Lars Ohly (V) sade, när han tillfrågades om vilken ministerpost han helst ville ha i en koalitionsregering med socialdemokraterna. Social-, finans- eller utrikesminister blev det föga blygsamma svaret.
Estelle. Kungafamiljen gratuleras till sin nya medlem, Estelle. Jag hoppas att hon får ett bra liv. Estelle betyder stjärna och namnet skall uppenbarligen associera till den Estelle som var gift med Folke Bernadotte och därmed till honom. Han organiserade som bekant de berömda vita bussarna som räddade människor från tyska koncentrationsläger. Kort efter andra världskriget dödades han av terrorister när han försökte åstadkomma fred i Palestina. Den lilla prinsessan har fått en sorts helgonnamn. På målningar lyser Stella Polaris över den enväldige kung Karl XI.
I samband med prinsessans födelse förekom ett antal ceremonier. Den försiktige Fredrik Reinfeldt sade att han medverkat i gamla ceremonier som han knappt visste fanns.
Pension vid 75? På Ohlininstitutet diskuterade fyra vana debattörer om det är rimligt att gå i pension vid 65, när man kan räkna med att leva till hundra. Statsministern har initierat en betydelsefull diskussion som han inte vinner många röster på.
De fyra debattdeltagarna var rätt överens. Två av dem var Widar Andersson och Gunnar Wetterberg. Jag skall inte försöka att referera detaljer i debatten. Men det är klart att pensionsåldern måste höjas. En i publiken påpekade att det viktiga är den faktiska pensionsåldern och det tror jag också. En annan i publiken nuddade - inte snuddade - vid frågan om den stora vita elefanten som ingen talade om här heller. Den stora invandringen från länder där det är naturligt med hemarbetande make. Jag antar att det förvärvsarbetande folket skall finansiera även pensioner (motsv.) åt dem. Frågan togs inte upp av panelen men antyddes eventuellt av Widar Andersson. En kvinna i publiken med särskild anknytning till Polen pratade för mycket, vilket var störande, men hon hade nog egentligen vettiga synpunkter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar