tisdag 7 december 2010

På västfronten intet nytt. Hur står det till på östfronten?

Wilhelm Agrell har skrivit en utmärkt artikel på DN-debatt med rubriken "Det är samma gamla lik som trillar ut ur garderoberna" (7/12 2010). För var och en som följt med vad massmedia i Sverige har sagt och inte sagt de senaste drygt sextio åren innehåller Wikileaksavslöjandet om de svensk-amerikanska relationerna inte mycket nytt. Agrell nämner ett amerikanskt diplomattelegram från 1952. Han kunde också ha nämnt DC-3-affären 1959. Men jag tror att man får vara lite reserverad när han skämtsamt säger att det finns allehanda kontrollorgan som är instiftade för att inte få reda på något. Det är möjligt att en liten krets har - om inte full insyn - så nästintill full insyn.

Att Sverige länge haft ett fast rotat informellt samarbete med Nato/USA vet vi. Men hur är det med den store grannen i öster: Ryssland. Kan det finnas ett informellt samarbete med Ryssland? Helt omöjligt är det inte. För sextio år sedan var det nog inte så. Men Sverige är inte samma land som för sextio år sedan.

Man behöver bara peka på att det numera finns många människor med utomeuropeisk invandrarbakgrund här i landet. En och annan av dem är våldsamt kritisk till både USA och Ryssland. Och till västeuropa för den delen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar