måndag 2 juli 2012

Dick Harrison om Antony Beevor

Andra världskriget. Antony Beevor: Andra världskriget har nu utkommit på svenska. Boken som omfattar nästan 1.000 sidor (955 s.) recenseras under strecket i Svenska Dagbladet 1/7 2012 av professor Dick Harrison. Harrison ger Beevor det erkännandet att han har ett ‘välgörande globalt perspektiv’, men det är också nästan det enda som Harrison finner riktigt bra i boken.

Man får lätt en känsla att Harrison inte tar Beevor riktigt på allvar som historiker. Denne är "en före detta officer som övergått till att skriva bästsäljande verk" om andra världskriget.

Mitt i denna kritik finns den närmast eviga diskussionen om individens betydelse i historien. Vad betydde egentligen de enskilda generalerna för segrar och nederlag? Vad betydde t.ex. personerna Montgomery och Rommel?

Där finns också den närmast eviga frågan för historiker som skriver översiktsverk om deras möjligheter att bevaka den aktuella forskningen. Harrison anser inte att Beevor har förmått det.

För den som läst recensionen ordentligt, men inte haft tillfälle att läsa boken, är slutorden lite av en gåta. Helhetsintrycket av boken sägs vara "övervägande positivt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar