söndag 10 juli 2011

(S)-idédebatt - Humaniora - Obama och hans namnstämpel

Barack Obamas namnstämpel. Igår fick jag reda på något som jag aldrig hört förut. Amerikas president Obama använder liksom flera av sina föregångare en sorts modern namnstämpel, autopen, när han besvarar brev m.m. från allmänheten. Journalisten Lasse Mannheimer berättar om saken i DN på nätet 27/6 2011. Presidenten får c:a 10.000 brev o likn. per dag. En hel del besvaras av presidenten. Men i de flesta fall med en text undertecknad med en elektronisk namnstämpel, autopen. Det är alltså medarbetare som skriver svaren. Två svenska sjuttonhundratalskungar, Fredrik I och Adolf Fredrik, den senare far till Gustav III, använde en namnstämpel, ursprungligen av bekvämlighetsskäl. President Obama har nyligen undertecknat en lag med sin autopen. Det skedde i Washington, medan han själv befann sig i Frankrike. Republikanska motståndare anser att åtgärden inte överensstämmer med USA:s författning. De kräver att presidenten ska skriva under lagen på nytt, denna gång på vanligt sätt för hand.

Socialdemokratiska newsmill: S2013. Igår fick jag reda på något annat som jag inte hört förut. En grupp framstående socialdemokrater har i april 2011 "ideellt" (!) inrättat en blogg som ska vara en s- konkurrent till Newsmill som drivs av Bonniers. Fil.dr Irene Wennemo är ordförande i den grupp som driver detta diskussionsforum inför det nya socialdemokratiska partiprogram som ska antas 2013. S2013 kan kanske i framtiden bli betydelsefullt. Men hittills har det varit tunnsått med bidrag. Wennemo & Partners tänkte sig inlägg som dels var idébetonade, dels mer konkret inriktade på konkreta förslag till reformer av olika slag. De hittills publicerade texterna är inte särskilt bra. Sålunda har Nima Gholan Ali Pour, som är akademiker och enligt uppgift fritidspolitiker, skrivit ett bidrag under rubriken Idé: Integration handlar om social upprustning. Han angriper naturligt nog olika allianspartier och framstående representanter för dem. Han vill inte att medborgarskap i Sverige ska villkoras av språkkunskaper i svenska. En nyckelmening i hans text syns vara "För att bekämpa Sverigedemokraterna måste vi ha ett robust svar på deras politik.". Och det kan man ju hålla med om. Men man får inte veta något om vad det robusta svaret består i. Och vad är social upprustning? - En person som kommenterade en annan text föreslog att man skulle införa medborgarlön i Sverige. Det kändes som en frisk fläkt av rejäl, gammaldags, vänsterextremism. Nog borde medborgarlönen tas med i det nya socialdemokratiska partiprogrammet 2013! Ingen arbetslinje där inte.

Humaniora och Svenskt Näringsliv. Svenskt Näringsliv har som bekant på senaste tiden råkat i blåsväder för en rapport där det sagts att lägre förmåner skulle utgå till humanistiska studier än till studier i naturvetenskap. Särskilt om kurserna i humaniora var av utpäglad hobbykaraktär. I rapporten kritiseras tydligen också en del högskolekurser i humaniora helt allmänt för låg kvalitet. Det är inte så underligt som det låter. Som en skämtare i STV påpekade igår vet ingen i Sverige som är under femtio år vem den postume nobelpristagaren i litteratur Erik Axel Karlfeldt är. Att Karlfeldt skapat en annan och mer odödlig Fridolin från Avestatrakten i Dalarna än den nu aktuelle slipsredarsonen från Vittsjö är väl lika obekant. Det som förr var självklart för alla seminariedeltagare vid högskolorna är nu något som man i bästa fall kommer i kontakt med för första gången vid högskolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar