tisdag 26 juli 2011

Terrorbrotten i Norge, Mona Sahlins hyllning och kritik. Därjämte Åldrandet

Anders Behring Breiviks brott. Den norske massmördaren Anders Behring Breivik skall så småningom ställas inför rätta för sina brott. Åklagaren har uppenbarligen svårigheter när det gäller att bestämma vilka brott Breivik skall åtalas för. Han funderar nu på att låta åtalet även gälla brott mot mänskligheten. Detta har närmast skett för att domstolen skall kunna döma Breivik till upp till trettio års fängelse i stället för högst 21 års fängelse. Norge har numera inte livstidsstraff. I Sverige skulle motsvarande gärningar förmodligen betraktas som mord och allmänfarlig ödeläggelse. Däremot har jag svårt att tänka mig att att folkrättsbrott blir aktuellt. Sverige har fortfarande livstidsstraff i straffskalan både för mord och för (grov) allmänfarlig ödeläggelse. Å andra sidan är det intressant att konstatera att Norge har kvar påföljden förvaring. Den påföljden avskaffades i Sverige vid införandet av brottsbalken 1964. Breiviks advokat tros arbeta för att hans klient skall dömas till mentalvård. Allt detta sagt av en som inte utger sig för att vara straffrättsexpert.

Mona Sahlin hyllar Jens Stoltenberg. F. d. ordföranden för de svenska socialdemokraterna Mona Sahlin har skrivit en kort artikel på Newsmill (25/7 2011): Min vän Jens gör allt rätt där Bush gjorde allt fel. De flesta av dem som kommenterat artikeln har kritiserat Mona Sahlins utfall mot Bush. Jag tycker att statsminister Jens Stoltenberg uppträtt på ett värdigt, statsmannamässigt, sätt efter de hemska händelserna. Så långt är det lätt att hålla med Mona Sahlin. Angreppet mot president George W Bush visar Mona Sahlin som en småskuren partipolitiker; sådan kritik bör man inte ägna sig åt i en hyllningsartikel till en vän som är statsminister i ett grannland, som drabbats av en nationell olycka.

Att en mycket erfaren politiker som Mona Sahlin ändå gör det, beror antagligen på att hon dels vill försäkra sig om sympatier bland opinionsbildarna inom den stora gruppen väljare i Sverige med utomeuropeisk bakgrund som röstar på socialdemokraterna, dels vill befästa sympatierna hos palestinska opinionsbildare i Palestina inför det seminarium med israeler och palestinier som hon skall leda nu i höst i Jerusalem.

Det kan tilläggas att elfte-september-händelserna som Bush hade att hantera var av annan karaktär än fredagshändelserna i Norge och att det är skillnad mellan världsmakten USA och den nordiska småstaten Norge. (Det sistnämnda är det få som törs erkänna offentligt. Men det är så i verklighetens värld.)

Det kan också tilläggas att Breivik - säkerligen oavsiktligt - har bidragit till att stödja den politiska offensiv som de svenska socialdemokraterna för närvarande genomför med sin nye partiledare i spetsen. Han har också - likaledes oavsiktligt - bidragit till att stärka den redan förut starka 'politiskt korrekta' opinion av tongivande journalister och politiker som betecknar varje aldrig så hovsam och saklig kritiker av den stora utomeuropeiska invandringen till Sverige som främlingsfientlig och/eller rasist. Att detta särskilt drabbar Sverigedemokraterna är det fler än professor Ulf Bjereld (DN 26/7 2011) som är medvetna om. Hur omfattande och långvarig skadan blir för Sverigedemokraterna återstår att se.

Åldrandet. En helt annan och (ännu mer) allmänmänsklig fråga berörs i en bokrecension som fått formen av en understreckare i Svenska Dagbladet (26/7 2011). Den har skrivits av professor em. Merete Mazzarella f. 1945 och har rubriken Myten om det framgångsrika åldrandet. Jag skall försöka återkomma till denna text så snart som möjligt. Jag tillhör sen gammalt pessimisterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar