onsdag 6 juli 2011

En brasklapp - Reinfeldt i Almedalen - Melin: Dom bara pratar

Brasklapp. Statsminister Fredrik Reinfeldt höll tal i Almedalen 4/7 2011. Under rubriken M-panelen tycker till uttalade sig ett antal personer om talet. Till dem hörde universitetslektorn i statskunskap vid Lunds universitet Malena Rosén Sundström. Hon uppges bl.a. ha sagt: "Man såg en positionering mot SD och oppositionspartierna fick också en brasklapp." Min lektorskollega menade nog inte det hon sade. Av sammanhanget syns framgå, att hon troligen menade att den rödgröna oppositionen också fick en släng av sleven eller rentav en näsknäpp. Men kanske har jag missförstått henne. (Brasklapp = hemligt förbehåll.)

Reinfeldts framtidstal i Almedalen. Jag har läst talet slarvigt. Men som bloggare kan jag ändå kommentera det. Det är en viktig framtidsfråga som statsministern tar upp, när han talar om betydelsen på lång sikt av att människors livslängd ökat.  Att han från diverse håll kritiseras för brist på idéer spelar roll på kort sikt för hans möjligheter att vinna valet 2014. Men frågan om en åldrande befolkning i Sverige och Europa är stor och mångfacetterad. Samtidigt är det intressant att se att Reinfeldt undviker att i sammanhanget beröra den stora utomeuropeiska invandringen, som bl.a. innebär en ökning av antalet barn och unga som ska försörjas och utbildas. Huvudmotståndaren Håkan Juholt gör "barnfattigdomen" till ett stort nummer i sin förkunnelse. Därmed tar han upp ett matnyttigt tema för valkampen 2014. De grupper han främst vänder sig till i sammanhanget är utomeuropeiska invandrare och ensamstående föräldrar med låg inkomst. Om de röstar så röstar de i regel redan rödgrönt. Men därutöver låter det generellt sett bra att som politiker speciellt måna om kategorin "fattiga barn". Om man dessutom speciellt månar om dom sjuka utförsäkade är man på väg mot en helgonförklaring, minst.

Grattis till Lars och Martin Melin! Med känsla för rätt timning har språkvetenskapsmannen docent Lars Melin och hans son Martin Melin publicerat en bok om politikerspråket med titeln Dom bara pratar kort tid innan almedalsveckan i Visby börjar. Och inte nog med det. De har fått tillfälle att presentera boken på ett trevligt sätt i SVT den 5/7 2011. I tv-programmet berörde Lars Melin bl.a. slagordet "barnfattigdom" på ett tankeväckande sätt. Fil. dr Håkan Arvidsson har i en recension i SvD den 4 juli 2011 under rubriken Snäv analys av maktsnack gett boken mycket gott betyg. Men han tycker att de båda författarna driver tesen om att politikernas makt kommer ur språket alltför långt. Enligt Arvidsson är det sakinnehållet som till sist är avgörande. Verkligheten är avgörande, inte talekonsten. Jag hoppas förstås att denne välkände Håkan har rätt, men säker är jag inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar