torsdag 30 juni 2011

Omdömeslös och omdömesgill publicering

Omdömeslös publicering 1. I Aftonbladet 29/6 2011 finner vi en skämtteckning av Joakim Pirinen f. 1961, en etablerad tecknare m.m. Den föreställer två moderat-m, ett under jord och ett ovan jord. M-et under jord består av benknotor och kranier. I M-et ovan jord finns ett porträtt. Vem det föreställer vet jag inte. (Det liknar inte Reinfeldt.) Porträttet säger "Jag är ny!" Hela skapelsen har titeln Moderat metafysik. Satir, va?

Omdömeslös publicering 2. Mustafa Can f. 1969, en etablerad journalist och författare, har publicerat en 'porrnovell' där han skildrar ett fiktivt samlag mellan honom själv och Siv Jensen, norska Fremskrittspartiets ledare, vars åsikter han hatar. Can avser att straffa Siv Jensen genom samlaget. Cans tilltag kritiseras av Aftonblandets Åsa Linderborg, av alla. ( Ett övergrepp, AB 30/6 2011.) Satir, va?

Omdömesgill publicering. Jag köpte antologin Borgerlig framtid. 15 essäer om samarbete, konflikt och reformer, red. Håkan Tibell (Timbro, u.o. 2011). Den kom idag. Jag har hunnit läsa Lars Tobissons f. 1938 essä Samverkan, samhörighet, sammansmältning? Lars Tobissons essä är mycket bra. Han diskuterar kortfattat och med akribi de problem som en borgerlig regim ställs inför, när en stat som fortfarande ideologiskt är genomsyrad av socialistiskt enpartivälde ska förvandlas till en västeuropeisk demokrati. Det märks att Tobisson är statsvetenskapsman, inte enbart partipolitiker. Jag hoppas att övriga essäer håller samma kvalité. I så fall är det fråga om omdömesgill publicering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar