onsdag 29 juni 2011

Invandrarbrottslighet, LSU./.SDU, Ship to Gaza och danska utvisningar

En petitess? SVT ger för närvarande "The Tudors" i repris. I SVT och andra massmedia, t.ex. Svenska Dagbladet anges att en av huvudpersonerna är den engelske kungen Henry VIII. Så är det förstås, när serien omtalas i England, men i Sverige kallas han Henrik VIII. Det är nämligen så, att historiska kungligheters namn brukar "normaliseras". Gustav Vasa kallas inte Göstaff, Adolf Fredrik kallas inte Adolph Friedrich, etc. Däremot brukar man benämna den regerande kungen Carl Gustaf, inte Karl Gustav.

Per Gudmundsons brott. Ledarskribenten i SvD Per Gudmundson har på ledarsidan i tidningen tillåtit sig att publicera en artikel med rubriken Brottslighet bland invandrare borde oroa alla partier (25/6 2011). Han har i vederbörlig ordning kritiserats för detta av andra skribenter. Gudmundsons artikel är mycket måttfull i tonen och hänvisar till en färsk statlig norsk undersökning och tidigare svenska statliga undersökningar. Det framgår av undersökningarna att invandrare från vissa utomeuropeiska länder är klart överrepresenterade i brottsstatistiken, både i Norge och Sverige. Samtidigt konstaterar han att det stora flertalet brott begås av inhemska förövare.

LSU och SDU. På Brännpunkt i SvD 28/6 2011 omtalar ordföranden i LSU att organisationens styrelse enhälligt beslutat att Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) inte får vara med i denna paraplyorganisation. Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) är en av dessa fascinerande svenska organisationer som till allra största delen finansieras med allmänna medel - mest våra skattepengar. Ordföranden, Seher Yilmaz (25), har bland mycket annat hunnit med en karriär inom Grön ungdom och är enligt en intervju på hemsidan för Södertörns högskola mycket inriktad på en politisk toppkarriär. Hon har studerat på högskolan och vid Lunds universitet, dock utan att ta någon examen. Till meriterna hör också att hon blev mobbad av en lärare på högstadiet. Hon blir nog statsråd med tiden och en av landets många översåtar, men jag hoppas att hon dessförinnan har mognat lite grand. Ordföranden i SDU svarade i en  saklig hållen replik på Brännpunkt. Ordföranden, Gustav Kasselstrand (24), är ekon. kand. från Handelshögskolan i Göteborg. Han kommer förmodligen inte att bli en av landets många översåtar, men osvuret är bäst.

Ship to Gaza, ct'd. Nedräkningen för Ship to Gaza (Freedom Flotilla) fortsätter. 26/6 2011 publicerades på SvD Brännpunkt ett upprop med rubriken Vi visar Gazas folk att vi bryr oss. Det var undertecknat av ett stort antal rödgröna kulturpersonligheter och politiker. Några av dem ska följa med på färden. Mycket i uppropet, men inte allt, kan vem som helst instämma i, även jag. Härefter har vi bl.a. i SVT fått reda på att flottiljen denna gång utgår ifrån Grekland. Detta har inte kommenterats, vare sig av arrangörerna eller kritiker av manifestationen. Det förefaller troligt att Turkiets regering i år inte är beredd att låta båtarna avgå från turkisk hamn. Att Grekland gör det är kanske lite förvånande, med tanke på landets ekonomiska läge just nu. Men det är ju möjligt att just detta gör det lättare. Grekiska regeringen är angelägen att visa grekerna att man har självständig beslutanderätt, trots det ekonomiska läget.

Utvisningar från Danmark. Danmarks riksdags beslut att "alla" som dömts till fängelse och inte är danska medborgare "automatiskt" ska utvisas från landet har väckt berättigat uppseende. Jag har nu haft tillfälle att läsa det officiella lagförslaget, d.v.s. den danska regeringspropositionen i ärendet (L 210) m.m. Det visar sig att det inte är alls så enkelt som det i regel framställts i svenska media. Dels finns ett generellt förbehåll att utvisning inte ska ske om det "med säkerhet" strider mot Danmarks internationella förpliktelser, dels finns det en rad andra förbehåll. Den danske integrationsministerns tal i Folketinget när han lade fram förslaget var mycket demagogiskt och man kan med fog ha kritiska synpunkter på en formulering i lagtexten som "med säkerhet". Men vi i Sverige som t.ex. länge hade det s.k. uppenbarhetsrekvisitet angående lagstiftning i strid med grundlagarna inskrivet i regeringsformen ska inte förhäva oss.

Det finns uppenbar risk att brottslingar som utvisas från Danmark tar sin tillflykt till Sverige.

En mycket intressant fråga är att det politiska läget kan vara så helt olika i två nordiska demokratiska grannländer som Danmark och Sverige. För närvarande vore ett regeringsförslag som det danska otänkbart i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar