söndag 5 juni 2011

Svenskheten

Svenskheten. I morgon, den 6 juni, är det Svenska Flaggans Dag - eller Nationaldagen som det heter numera. Diverse talare ska framträda runt om i landet med eller mindre lyckade tal på nationaldagen. Drottningen m.fl. ska framträda i någon sorts generell folkdräkt. För egen del har jag alltid varit likgiltig inför firandet både av valborg, nationaldag och midsommar. Nationaldagen ligger dessutom alldeles för nära midsommar. Om Sverige ska ha en nationaldag så borde det vara midsommarafton. Men lycka till med firandet!

I lagom tid till nationaldagen har en reviderad upplaga av en intervju med professor Per Bauhn om svenskheten publicerats på Newsmill (4/6 2011): "Intervju: "Vi behöver ingen politik för att känna oss som svenskar". Under ett antal underrubriker behandlar Bauhn olika aspekter på den officiellt rådande konsensuskulturen i vårt land. Bauhn försöker bl.a. urskilja åtminstone tre olika nivåer av konsensuskultur, nämligen "den generella folkhemsnivån", "kultursidesnivån" och "Åsa-Nissenivån". Enligt Bauhn talar dessa nivåer förbi varandra. De kan därför "inte bidra till ett pluralistiskt klimat för hela samhället". Om man ville vara elak kunde man säga att det ju rimligen inte heller är meningen med en konsensuskultur.

Mycket mer vore att säga om konsensuskulturen, men professor Bauhn gör ett försök att analysera företeelsen som tål att tänka på. Att Per Bauhn torde vara den ende filosofiprofessor i Sverige som inte är mer eller mindre vänster(extremist) gör inte saken sämre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar