onsdag 6 april 2011

Socialdemokratisk ommöblering samt civilsamhället; rättegångsreform

Socialdemokratisk ommöblering. Håkan Juholt fortsätter sin ommöblering i (S)-toppen. Carina Moberg blir ny gruppledare i riksdagen. Veronica Palm blir ny ordförande i civilutskottet och Peter Hultqvist efterträder Juholt som ordförande i försvarsutskottet. Allt detta meddelades på en presskonferens som man kunde se på datorn igår, den 5 april 2011. På torsdag ska vissa följdförändringar göras, meddelade Juholt. Expressen uppger (5/4 2011) att Leif Pagrotsky ska förlora sin plats som vice ordförande i riksbanksfullmäktige. Därom veta vi ännu intet.

Veronica Palm utmärkte sig särskilt på presskonferensen genom ett flamsigt framträdande som inte anstår en ordförande i ett av riksdagens utskott. Hon är helt enkelt alltför omogen för en plats i riksdagen. Veronica Palm efterträder Maryam Yazdanfar som är barnledig från riksdagen fram till slutet av augusti och därför rent faktiskt inte kan utöva sitt ordförandeskap förrän i höst. Maryam Yazdanfar (f. 1980) har i sin tur visat sig minst lika omogen som Veronica Palm genom att säga att hon inte har en aning om vad hon ska göra, när hon inte får vara ordförande i civilutskottet. Att vara vanlig, välavlönad, riksdagsledamot är således inte på långa vägar tillräckligt för en sådan toppkraft som hon. Enligt en beundrarinna, förra ledarskribenten på Aftonbladet Åsa Petersen, 34, har Yazdanfar ett framträdande som säkert många - även inom (S) - uppfattar som mycket, mycket, otrevligt, även om Åsa Petersen uppfattar det som bra (AB debatt 5/4 2011).

Juholts ekonomiska talesman (på nysvenska "talesperson") Tommy Waidelich sägs ha lite andra åsikter än Juholt (SvD 3/4 2011 s. 9). Han sägs bl.a. vilja behålla både ROT och RUT. Inte heller vill han återinföra förmögenhetsskatten. Vad som ska gälla som (S)-politik framöver vet vi inte.

Allt detta och mer därtill borde rimligen leda till att alliansen kan se med tillförsikt på valet 2014. Men det finns all anledning att varna för Juholt. Många ledare har segrat med ännu mycket mer osammanhängande program. Tänk om vi får en Juholteffekt i rätt tid före valet 2014! Att Juholt liksom alla andra partiledare har hårda nypor har han redan visat. Som vanligt är det också lätt att glömma alla röstberättigade som inte kan svenska. Att det rödgröna samarbetet är slut är nog mest en alliansdröm.

En modernare rättegång (EMR). När jag läste till jur.kand. på 1950-talet fick jag och mina studiekamrater lära oss att den nya processordning som infördes med "Nya Rättegångsbalken" år 1948 innebar att både brottmål och tvistemål i fortsättningen skulle kännetecknas av muntlighet, omedelbarhet och koncentration. Tyngdpunkten i rättskipningen skulle ligga i första instans. (Detta var f.ö. också en grundtanke, när gamla rättegångsbalken trädde i kraft 1736.) Idag håller man på att genomföra EMR-reformen, som nu utvärderas.

"Med EMR-reformen flyttades tyngdpunkten i de allmänna domstolarnas rättsskipning till första instans." (Art. i tidskriften Domkretsen 2011:1 s. 12-15; cit. s. 12.) Där ser man. Jag trodde att det skedde tio år innan jag blev jur.kand. Som man kunnat förvänta har EMR-reformen tillämpats olika i de olika hovrätterna. P.g.a. att HD sedan länge endast tar upp ett litet antal mål, kan man säga att lilla Sverige fått sex olika högsta domstolar, en för varje region.

Civilsamhället. Igår var jag på Timbro. Där var fullt av folk. Seminariet hade rubriken Hur får vi liv i det svenska civilsamhället? Till grund för seminariet låg en rapport med titeln Det borgerliga samhället: I tur och retur? [Sic!]. Rapporten var författad av professor Lars Trägårdh. Vidare framträdde professor em. Hans Zetterberg (f. 1927) och ambassadtjänstemannen Mattias Bengtsson. Moderator var en av Timbros talrika chefer, Håkan Tribell.

Trägårdh talade långt och lärt och ganska abstrakt. Zetterberg talade rätt långt han också. Varje mening han sade var förstås kontroversiell och skulle ha fått varje rödgrön att koka av ilska. Publiken skrattade gott, liksom föreläsaren själv. Bengtsson talade lite kortare. Sen fick klassresenären neråt fil.dr. Lars Tobisson, f.d. moderat partisekreterare, ordet. Han berättade kort och bra att när han tagit upp det civila samhället för länge sedan hade han inte fått något gehör. Till slut talade klassresenären uppåt fil.dr. Roland Poirier Martinsson, Timbro, rätt långt. Då hade alla slutat lyssna och väntade på den frugala lunchen.

Man kan väl som en kort sammanfattning säga att det civila samhället i praktiken är det samhälle som - hatat av socialdemokrater och andra socialister - frodas i form av enskilda initiativ och särskilt då ädelt syftande föreningar som inte är anknutna till Rörelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar