onsdag 20 april 2011

Zaremba om svenska skolan

Zaremba om skolan. I förgår, den 18/4 2011, var jag åhörare när Maciej Zaremba, känd DN-journalist och författare talade på Timbro om den svenska skolan. (Om Zaremba se Wikipedia på nätet. Han har initierat ett flertal viktiga debatter.) Seminariet var synnerligen välbesökt både av skolfuxar och diverse andra intresserade. Som vanligt var inslaget av ålderspensionärer påtagligt.

Zaremba har skrivit ett antal artiklar om skolan i Dagens Nyheter på senaste tiden. Jag har skam till sägandes inte läst dem, emedan jag inte orkar med alla verklighetsskildringar av livet i landet där Fjollträsk är huvudstad. Zaremba, som är född i Polen 1951, kom till Sverige så pass sent som 1969 och har därför sluppit gå i den svenska "enhets"- skolan som började utvecklas på 1950-talet. Det har inte heller jag gjort. Jag gick i folkskola, realskola och gymnasium. D.v.s. jag gick i läroverket utan att gå om, utan att bli skoltrött och utan att få dåliga betyg.

Maciej Zarembas huvudtes är att kommunalpolitikernas inflytande på skolan efter andra världskriget har varit förödande för skolan. Kommunförbundets (SKL) inflytande har också varit destruktivt. Likaså Lärarförbundets (LR). Den s.k. kommunaliseringen av skolan har betytt att lärarnas ställning undergrävts. Det har lett till en utomordentligt stark nivåsänkning när det gäller elevernas kunskaper och uppförande. I ett internationellt perspektiv är nedgången närmast unik. Zaremba anser inte att tillkomsten av ett antal privata skolor (s.k. friskolor) haft någon större betydelse för den allmänna nedgången.

Zaremba ser läraryrket som ett närmast konstnärligt yrke. Han anser att kommunal- och andra politiker i regel bortser från detta och att undervisningen medför en mängd förberedelser och efterarbete, som andra kommunanställda inte belastas med på samma sätt. På frågan om utbildningsminister Björklunds reformförslag hjälper, sade Zaremba att de var fullständigt nödvändiga, men att han inte visste om de hade någon bestående effekt.

Zaremba anser att det bör införas inträdesprov till högre studier. Man borde överväga att återinföra studentexamen "i liberal form". På förfrågan sade han att han ansåg att den finska skolan till en del kunde tjäna som modell för reformering av den svenska. Kanske borde man på nytt "förstatliga" skolan. Staten vore en bättre arbetsgivare för lärarna. Som synes har den forne kommunisten Zaremba blivit en högerextremistisk mörkman. I vissa avseenden påminner hans utveckling om Kallifatides’.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar