lördag 30 april 2011

Kungar, stormän och renhjordar i april 2011

Märkesmän i april 2011

Ickeifrågasatt. Kung Carl XVI Gustaf fyller sextiofem år idag, den 30 april 2011. Grattis! Kungen har sagt att han tänker fortsätta ett tag till som statschef. Och lika bra är väl det. Hoppas att tronföljaren och prins Daniel har hunnit hem från Willes och Katas bröllop i imperialstil.

Icketerrorister. Icketalibanen Mehdi Ghazali, Brickebacken, Örebro, och icketerroristen Joaquin Beccera, Hägersten, Stockholm, har nyligen uppmärksammats i massmedia. Ghazalis närmaste kompis är journalisten och kommunisten Gösta Hultén. Becceras närmaste kompisar är konstnären Dror Feiler och riksdagsmannen Jens Holm, båda vänsterpartister. Ghezali och Beccera har hävdat svenskheten i utlandet. Ghezali gjorde det framgångsrikt i Afganistan, på "Guitmo", i Somalia, Etiopien och Pakistan. Beccera har av diktatorn Chávez i Venezuela utlämnats till diktatorskollegan i Colombia. Svenska UD har fått nöjet att ingripa på det ena eller andra sättet för att söka freda de båda kändisarna.

Ickepåverkad. Håkan Juholt, som uppträdde helt normalt på takterrassen i Istanbul, ska i morgon hålla förstamajtal i Falun. Han ska då eller senare presentera ett paket av reformer som ska eliminera (nästan) allt det hemska som den borgerliga alliansen har ställt till med. Skatterna ska dock inte höjas förrän i oktober 2014.

Påverkade. Samerna är påverkade. De är jätteglada. De har vunnit en historisk seger i Högsta domstolen 27 april 2011 i mål T 4028-07, angående renbete i Nordmalings kommun. Docent Hedvig Bernitz har skrivit en  väldigt bra uppsats i Juridisk tidskrift om dessa krångliga problem. Jag hoppas att få återkomma till uppsatsen. Att det finns 200.000 renar i Sverige visste jag inte. Att en del fastighetsägare i Nordmaling är jätteledsna måste jag tyvärr också nämna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar