tisdag 3 maj 2011

Osama bin Laden, (S)-budget och reregulation

Osama bin Laden 1957-2011. President Obama tillkännagav i går tidigt på morgonen att amerikanska militärer hade dödat al-Qaidas grundare Osama bin Laden i en villa i staden Abottabad i Pakistan. Det hade skett 2 maj lokal tid. Obama hade sedan augusti 2010 haft information om var bin Laden uppehållit sig. Den hade bekräftats för en vecka sedan och Obama hade då gett order om den militära insatsen mot bin Laden. Den hade skett i samverkan med de pakistanska myndigheterna. - Osama bin Laden sägs redan vara begravd och hans kropp har därefter sänkts i havet, detta för att undvika att skapa en känd gravplats som kan utnyttjas av hans anhängare. Det har senare sagts att angreppet mot bin Laden inte hade skett i samverkan med pakistanska myndigheter.

Det finns all anledning att tro att al-Qaida kommer att försöka hämnas på USA och Europa. Man kan t.o.m. tänka sig ett scenario där Sverige blir utsatt för en attack av något slag. Sverige är ett mjukt mål och det förhållandet att landet tar emot en stor mängd muslimska invandrare med och utan flyktingskäl spelar nog en underordnad roll för terroristerna både utom och inom landet. Det är också troligt att många fler av landets muslimska innevånare än man vill låtsas om, mer eller mindre sympatiserar med al-Qaidas och bin Ladens hat mot Västerlandet.

Populism. Det blir nu alltmer klart för den som följer Håkan Juholts olika uttalanden att han är populist. Han har anpassat sig till rollen som oansvarig oppositionsledare. Det lyckades Mona Sahlin aldrig göra riktigt bra, trots försök i den riktningen. Pensionerna ska ökas för dem som riskerar att få låg pension. Och vem vill förmena fattiga barn ett bättre liv? Arbetslösa och sjuka ska få det bättre. Ett par detaljer: museibesök och musikskolan ska bli kostnadsfria. Allt detta goda behöver inte finansieras genom skattehöjningar. Så skattehöjningar behövs inte (just nu). Vänsterpartisterna är faktiskt hederligare: de vill avskaffa alla jobbskatteavdrag, införa förmögenhetsskatt och höja skatterna för "vanligt folk". Det är inte alls uteslutet att Håkan Juholt är ödets man, han som kan återställa socialdemokratin till dess ställning som den dominerande kraften i svensk politik. Miljöpartisterna orkar jag inte tala om. De är borna populister. Framstående journalister påstår att det rödgröna samarbetet nu är över. Det tror inte jag. Om möjligheterna uppstår att bilda en rödgrön regering 2014 så kommer den till stånd.

Libyeninsatsen. Håkan Juholt har sagt i tv att socialdemokraterna inte kommer att stödja en fortsatt svensk flyginsats i Libyen. Han framförde en motivering för sin ståndpunkt på ett så besynnerligt sätt att tittaren inte kunde förstå vad han menade. Kanske hade inlägget klippts på ett sådant sätt att det blev obegripligt. SD är emot insatsen, så det ska bli intressant att se hur det går.

Deregulation. I ett avseende kommer Håkan Juholt med en intressant propå. Han vill se över avregleringarna på olika områden. Förmodligen menar han främst att kommunal välfärdsverksamhet ska bli föremål för mer statlig reglering än förut. Det har alltid varit svårt att avreglera. På 1980-talet intresserade jag mig speciellt för frågans rättsliga aspekter och skrev en uppsats i ämnet på engelska. Jag ska försöka att leta fram den och publicera den på min forskarblogg. (Den skrevs till ett seminarium i utlandet.) En berömd målsman för avregleringar var USA:s president Ronald Regan under hans tid som guvernör i Kalifornien.

Förvaltningsrättslig tidskrift. Det kom ett nytt nummer av Förvaltningsrättslig tidskrift idag (FT 2011:1). Det nya numret innehåller flera intressanta artiklar. Docent Hedvig Bernitz, som brukar vara pålitlig, skriver en uppsats om det svenska spelmonopolet. Den har en lite underlig titel. Advokat Dan Hanqvist skriver om den offentligrättsliga reaktionen på finanskrisen. Det finns också artiklar om domstols utredningsskyldighet i mål om bygglov, expropriationsersättning, m.m., som jag tycker är intressanta. Samtidigt kan jag konstatera att språket i en del av artiklarna är så tillkrånglat att jag har svårt att hänga med i svängarna, trots att jag regelbundet har läst sådan här text sedan 1956.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar