onsdag 11 maj 2011

Frivärld/Free World Forum och Fairtrade

Frivärld/Free World Forum. Markus Uvell och Mats Johansson har fått pengar av näringslivskretsar för att starta ett organ för utrikespolitisk analys och debatt. De har skrivit en artikel om detta på Newsmill 6/5 2011 och ett meddelande från Stiftelsen Fritt Näringsliv 9/5 2011. Newsmillartikeln har titeln "Så ska vi få fler frihetsröster i den vänstervridna utrikesdebatten". Och visst har den vanliga, politiskt korrekta, svenska utrikesdebatten sedan lång tid tillbaka en stark vänsterlutning. Det är lätt att hålla med Uvell och Johansson att vänstern fortfarande har ett rejält ideologiskt grepp om debatten. Kommentatorer har f.ö. redan protesterat mot att U och J har räknat in Svenska kyrkan bland alla vänsterinfluerade organisationer. Men visst är det så.

Jag hade just läst newsmillartikeln nu på eftermiddagen då jag fick en liten illustration till vänstervridningen. Jag knäppte på radions P1 och kom mitt in ett program i Kulturradion: K1, där en kvinnlig journalist berättade om ett besök på den palestinska frihetsteatern i Jemin på Västbanken. Omständigheterna var tragiska. Teaterledaren hade mördats av religiösa muslimska extremister. Man tycker att den svenska journalisten borde ha en smula distans i sin rapportering. Men det hade hon inte. Infallsvinkeln föreföll att vara att allt var israelernas fel, trots att de som hon intervjuade faktiskt antydde nyanser i kritiken mot Israel.

Det skall bli intressant att se vad det nya organet har att komma med, helt bortsett från att effekten av ansträngningarna troligen blir väldigt begränsad.

Fairtrade granskat. Timbro går i samma riktning som Frivärld, när man låter granska Fairtrades rättvisemärkning (Timbro utskick 11/5 2011). Som vanligt har man anledning att vara skeptisk, när höger- eller vänsterextremister är i farten.

För övrigt. För övrigt tycker jag mig märka en tydlig rödgrön offensiv i massmedia just nu. I flera nyhetsprogram är vänstertonen mer märkbar än vanligt. Man skall tydligen lägga grunden till en valseger 2014. Alliansen har inget program får vi höra jämt och ständigt. De rödgröna då? Ja de har ju sina återställare, förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar