torsdag 26 maj 2011

Språkkrav för rösträtt och pensionsproblem

Språkkrav. Fil.dr. Andreas Johansson Heinö, som är statsvetare och integrationsforskare vid Göteborgs universitet, presenterade en rapport om krav för svenskt medborgarskap på ett seminarium på Timbro i Stockholm idag. Jag hade tyvärr inte tillfälle att delta i seminariet och har inte heller haft tillfälle att läsa rapporten. Men den sammanfattas i en längre artikel under huvudrubriken Aktuella frågor i Sydsvenskan 26/5 2011. Artikeln har rubriken "Ställ språkkrav för medborgarskap". Rapporten har titeln Vem ska få bli svensk medborgare?

Heinö pläderar för att man ska ställa krav på elementära kunskaper i svenska språket för den som vill bli svensk medborgare. I likhet med många andra har jag mycket länge haft den åsikten. Rösträtten i riksdagsvalen är knuten till medborgarskapet. För närvarande finns i vårt land en stor grupp människor som inte har ens elementära kunskaper i svenska, men som har rösträtt och får delta i riksdagsvalen. Om de röstar, röstar de i regel rött eller grönrött under ledning av flinka opinionsbildare inom den egna folkgruppen. Det finns ingen som helst anledning att ge de rödgröna partierna - eller andra partier för den delen - en sorts gratisröster.

Jag håller med Heinö att man inte kan ställa krav på assimilation eller långtgående integration för medborgarskapet. Sådana krav är alldeles för svårhanterliga, även om en rimlig integration är aldrig så önskvärd.

Det är signifikativt att artikeln om rapporten införts i malmötidningen Sydsvenskan. Vi får se om seminariet kommer att omtalas i stockholmspressen och hur det i så fall sker. Frågan är ju mycket politiskt inkorrekt.

Pension. Ett problem som behandlas i senaste numret av Sunt förnuft (2011 nr 4) är pensionerna. Man får det intrycket att den svenska befolkningen består av en homogen vit medelklass med rötter i den svenska myllan. Även i fråga om pensionerna blir det problem med de nya svenskarna. De har i många fall en annan familjestruktur än vad vi infödda svenskar har varit vana vid under de senare decennierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar