torsdag 5 maj 2011

Pensionsdalkarl (S), pakistanska säpokretsar och engelsk folkomröstning

Pensionsdalkarl (S). Enligt en notis i SvD 5/5 2011 s. 17 säger den socialdemokratiske ledamoten av den "gemensamma pensionsarbetsgruppen [med regeringspartierna]", riksdagsmannen Kurt Kvarnström, att socialdemokraterna enligt hans uppfattning "i grunden" står fast vid pensionsöverenskommelsen. Kurt Kvarnström bor i Brunnbäck vid Avesta. Se där en dalkarl av Karlfeldt-Fridolins typ som står vid sitt ord. Men så enkelt är det inte! Juholts mening gäller. Det är bara det att "provoceringen kommer för tidigt". "Frågan är för tidigt väckt." Pensionsfrågan ska tydligen bli en valfråga i valet 2014. Ännu en populist har sett dagens ljus.

Intressant om bin Ladins död. På Brännpunkt i SvD 5/5 2011 har en svensk-pakistansk journalist, som heter Farooq Sulheira, skrivit en intressant artikel om pakistanska säkerhetsmyndigheters "dubbelspel" i fråga om bin Ladin, talibanerna och al-Qaida. I vad mån uppgifterna som han lämnar är sanna är svårt att veta för oss oinvigda. De går förstås ut på att pakistanska myndigheter varit fullt medvetna om bin Ladins vistelse i Abottabad.

Okänd folkomröstning. Idag folkomröstar England om valsystemet. England har som bekant alltid setts som en ytterlighet i fråga om valsystem: majoritetsval i enmansvalkretsar. Nu har ett nytt krångligt valsystem föreslagits, som ska göra att parlamentet bättre avspeglar folkopinionen. Men det är troligt att det blir nej till det nya valsystemet i folkomröstningen. Men som framgår av det svenska exemplet är det heller inte alls säkert att ett strikt proportionellt valsystem på ett adekvat sätt avspeglar folkopinionen. F.ö. är det nog få framträdande politiker i Sverige - liksom annorstädes - som vill att folkopinionen ska återspeglas. Det är betydligt tryggare att opinionen utgöres av en kompiselit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar