måndag 23 maj 2011

(MP), (S) samt om Ulf Bernitz statsstödskritik

Miljöpartister. Journalisterna i SVT och SR har tävlat om att andaktsfullt rapportera om valet av Gustav Fridolin till Första språkrör och Åsa Romson till Andra språkrör på Miljöpartiets kongress nu i helgen. De ska förnya Miljöpartiet sägs det. Varför det behövs är lite oklart. Partiet har vind i seglen. Den rödgröna extremismen och hatet mot Alliansen är inte att ta fel på för den som verkligen tar del av språkrörens åsikter. Men det gör nog inte flertalet av partiets väljare.

Socialdemokrater. Nej inte Juholt och Jämtin. Jag tänker på f.d. statsråden Thomas Bodström, f. 1962 och Lena Sommestad, f. 1957. Advokat Bodström, som för närvarande befinner sig (i exil?) i USA, har skrivit en ny bok. Den heter Inifrån: makten, myglet, politiken (Norstedts 2011). Han kritiserar Håkan Juholts intrigerande i boken (jfr Magnus Ljungkvist på Newsmill 23/5 2011). Professor Sommestad skriver vänstervridet på sin blogg. Jag tycker att Bodström och Sommestad på något sätt har haft sin stund på jorden. Men det är mycket möjligt att jag har fel.

Statsstödet till SVT under debatt. Professor Ulf Bernitz kritiserar stödet till SVT och SR i form av licensavgifter (DN debatt 21/5 2011) . Enligt EU:s regler får stöd förekomma, men det ska vara inriktat på sådant som verkligen är "public service". Enligt Ulf Bernitz uppfattning definieras public service alldeles för otydligt i det interna svenska regelverket.

Ulf Bernitz är, som framgår av min forskarblogg, en av de få nu levande svenska jurister som jag tar på riktigt allvar. Enligt min uppfattning finns det all anledning att problemet som Bernitz nu tar upp diskuteras på ett seriöst sätt både av juridisk expertis och politiker. Om det kommer att ske återstår att se.

Det finns naturligtvis viktiga politiska (allmänpolitiska och partipolitiska) aspekter på problemet. Ulf Bernitz undviker att beröra dem. En fråga som han heller inte berör är, hur motsvarande regler utformats och tillämpas i de ledande EU-länderna och i de skandinaviska EU-länderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar