lördag 28 maj 2011

Helt magiskt, Ulf Bernitz; Bodströms memoarer; Idioter

Helt magiskt. Professor Ulf Bernitz har kritiserat statsstödet till public service tv, d.v.s. SVT, och fått skarp kritik för detta (se min blogg 24/5 2011). Idag skriver Kristin Lundell en mediekrönika med rubriken Tv har fastnat i ett trivseltvång (SvD Kultur 28/5 2011). Hon skriver bland annat följande: "I veckan avslöjades även vad som blir SVT:s storsatsning i höst: programmet Helt magiskt, där tre trollkarlar tävlar mot varandra i olika trick. Till sin hjälp har de ett gäng kändisar. Men allvarligt alltså. Ni måste skämta med mig."

Det kanske ligger något i Ulf Bernitz kritik, trots allt.

Bodströms memoarer: Inifrån. Håkan Arvidsson recenserar Thomas Bodströms nyutkomna memoarer (SvD Kultur 28/5 2011). Kanske lite överraskande ger han memoarerna mycket gott betyg. Bodström präglas av "klarsyn och pragmatism". Boken är "läsvärd", den "rymmer mycket friskt och fräscht nytänkande".

Svensk Tidskrift: idioter. SvT som startade 1911 är numera en nättidskrift med högerprofil (M). Krönikan igår 26/5 2011 Veckan som gick av signaturen Utrikeskorrespondenten handlar bl.a. om Turkiet. Där har "Nationella demokratiinstitutet" nyligen gjort en undersökning. "Bara två tredjedelar av de tillfrågade tror att röstandet sker på frivillig grund. Hälften anser att ungefär halva väljarkåren består av idioter, rimligen sådana som röstar på fel parti. En tredjedel hävdar att deras röster inte är likvärdiga med landsbygdsbefolkningens utan borde väga tyngre: storstadseliten talar. Och 40 procent anser att militären inte ska vara underställd det civila styret." Jag håller inte med de 40 procent av turkarna som anser att militären ska ha en självständig ställning inte heller den tredjedel som anser att landsbygdsbefolkningen är mindre vetande. Och när det gäller röstandet i Sverige tror jag att det i stor utsträckning sker på frivillig grund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar