lördag 11 februari 2012

Hämnd, dödsrunor och Thatcherfilmen

Hämnd. Vedergällningens tid är här är rubriken på en artikel om en tv-serie i TV3 som heter Revenge (SvD Kultur10/2 2012 s. 36). (Revenge betyder som bekant hämnd på engelska, och titeln har inte översatts.) SvD-medarbetaren Harry Amster har skrivit artikeln. Han påpekar att det tidigare under lång tid har varit på modet att vara kränkt. Men nu är det hämnd som gäller. Amster filosoferar kring hämdproblemen på ett lättsamt sätt. Men själva grundfrågan är mycket skrämmande.

Dödsrunetendens. Det verkar vara en ny tendens att nära anhöriga till en bortgången författar dödsrunan över den avlidne. Tre dödsrunor i SvD idag är alla författade av nära anhöriga. Jag har inga statistiska belägg för tendensen, men tycker mig ha märkt att det i ökad utsträckning är anhöriga som skriver. Förr var det nästan alltid arbetskamrater, goda vänner eller föreningskamrater och liknande som skrev. Så är det förstås fortfarande i väldigt många fall.

Thatcher. Jag hoppas att ganska snart få tillfälle att se den omtalade filmen om Margaret Thatcher på vår utmärkta bio här i Sollentuna. Den har fått rätt skilda omdömen av olika recensenter. Se t.ex. SvD Kultur 3/2 2012 s. 12) Man tycks dock ense om att Meryl Streep är bra i huvudrollen som premiärminister Thatcher.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar