tisdag 7 februari 2012

Jäv hos Finansinpektionen. Ut: Östros, In: Sommestad. Nej: Löfven

Jäv. Kopplingen helt ohållbar lyder rubriken på en artikel i Svenska Dagbladet Näringsliv 6 februari 2012. Det är f.d. chefredaktören på Dagens Nyheter Arne Ruth som kommenterar att avdelningschefen Malin Björklund hos Finansinspektionen handlägger inspektionens ärende om godkännande av Skandia Livs köp av Skandia.

Hon var chef för Skandia Livs kapitalförvaltning 2002-2004. Samtidigt var den nuvarande chefen för Skandia Liv Bengt-Åke Fagerman vice vd och tillförordnad vd i Skandia Liv. Både Malin Björklund och Fagerman var således samtidigt höga chefer inom Skandia Liv. Finansinspektionens chef, generaldirektören Martin Andersson säger enligt artikeln att han inte ser något problem med Malin Björklunds koppling till Skandia Liv och till Fagerman. Affären som skall granskas ligger på miljardnivå och kan inte betecknas som ett rent rutinärende hos Finansinspektionen.

För de statliga förvaltningsmyndigheterna gäller Förvaltningslagen (SFS 1986:223). I förvaltningslagen finns jävsbestämmelser som gäller vid handläggning av ärenden, t.ex. det nu aktuella hos Finansinspektionen. I 11 § första stycket finns först ett antal punkter om bl.a. släktskapsjäv och annat sådant. I den sista punkten i detta stycke, punkt 5, föreskrivs att jäv föreligger "om det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till hans [handläggarens] opartiskhet i ärendet." I andra stycket av paragrafen föreskrivs: "Från jäv bortses när frågan om opartiskhet uppenbarligen saknar betydelse."

Det framstår som helt orimligt att frågan om jäv uppenbarligen skulle sakna betydelse i detta fall. Enligt 12 § andra stycket ska handläggaren "självmant" anmäla jäv "om han vet en omständighet som kan antas utgöra jäv mot honom". Så tycks inte ha skett.

Jag utgår ifrån att uppgifterna i tidningsartikeln är riktiga. Det är visserligen rätt länge sedan Malin Björlund arbetade hos Skandia Liv. Men med tanke på den funktion hon hade hos försäkringsföretaget och med tanke på hennes anknytning under den tiden som arbetskamrat till den nuvarande chefen för Skandia Liv så borde Finansinspektionens generaldirektör ta sig en ordentlig funderare på om hon ska handlägga det nu aktuella ärendet. Jag tycker att JO har anledning att göra det också.

Jag har en obehaglig känsla av att ju högre upp i förvaltningshierarkin man kommer, desto mindre känsla för betydelsen av regler om opartiskhet, jävsregler, har man. Men reglerna är betydelsefulla och måste upprätthållas i Sverige, som trots allt även i fortsättningen bör betraktas som en västerländsk rättsstat.

Exit Östros. Thomas Östros säger i Aftonbladet att han skall lämna riksdagen till hösten. Han säger att han inte känner någon bitterhet. Han får säkert ett fint jobb. Men en trolig bidragande orsak till Östros avgång framgår av artikeln. Det är att Lena Sommestad, professor, f.d. statsråd och numera ordförande i Sossekvinnorna efter att ha likviderat Nalin Pekul, ska få plats i riksdagen. Sommestad står nämligen i tur på listan efter Östros. Däremot tycks Socialdemokraterna hittills inte ha kunnat ordna så att Stefan Löfven adjungeras till riksdagen vid större debatter. Enligt uppgift har det gamla maktpartiet förgäves gjort framstötar om det, men hittills fått kalla handen av missunsamma 'borgare' och 'fascister', som bildar en sorts matematisk, ond, majoritet i riksdagen. (Jfr min blogg 26/1 2012.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar