söndag 19 augusti 2012

Jonas Sjöstedts sommartal i Umeå 2012

Jonas Sjöstedts sommartal. Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt har talat i Umeå 19/8 2012. Jag har gjort mig mödan att läsa igenom hela talet (den text som publicerats på nätet). Han betonade inte oväntat två saker. Kampen mot vinster i vården och kampen för trygga anställningsvillkor för arbetstagare. Det mesta i talet var väntat.

På sätt och vis var det mest intressant att se vad Sjöstedt inte berörde eller förbigick med lätt hand. Han undvek att kritisera socialdemokraterna och miljöpartiet. Annie Lööf och centern fick sig en ironisk släng för fakturaproblem (i Tillväxtverket m.m.) men slapp i övrigt kritik. Fredrik Reinfeldt och hans moderater och Jan Björklund och hans folkpartister fick desto mer kritik. Självfallet kritiserades också SD;  kanske allra mest för att SD agerar stödparti åt alliansen.

Det föreföll uppenbart att Sjöstedt  förberedde ett regeringssamarbete efter ett rödgrönt segerval 2014. Det skulle kunna innefattar (S), (MP) och (V), men kanske också rentav (S) gamla samarbetspartner (C). Socialdemokraternas ståndpunkt just nu att de ensamma ska bilda regering med stöd av (MP) och (V) i riksdagen är säkert inget som tilltalar Sjöstedt. Man undrar om han tänker sig att bli socialminister, finansminister eller utrikesminister. Förre vänsterledaren Lars Ohly ville ju ha en av dessa poster. Å andra sidan sitter vänsterpartiet i en rävsax. Partiet kan inte gärna stödja en alliansregering om läget i riksdagen skulle bli jämnt.

Det kan tilläggas att Jonas Sjöstedt tillsammans med Josefin Brinck (V) kompletterat sommartalet med en debattartikel i Aftonbladet 19/8 2012 med rubriken Fas 3 måste avvecklas. Denna debattartikel har fått mängder av instämmanden av tidningens läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar