fredag 24 augusti 2012

Åsa Romsons (MP) sommartal i Göteborg 2012

Åsa Romsons sommartal i Göteborg den 22 augusti 2012. Jag har läst igenom språkröret Åsa Romsons (MP) sommartal. Det är ett bra tal. Hon uppehåller sig vid sådant som är viktigt sett ur Miljöpartiets synvinkel och berör även sådant som har ett mer allmänt, övergripande intresse. Hon talar om klimatproblemen, bostadsproblemen, kollektivtrafiken och dessutom kvaliteten i forskning och högre utbildning. De sistnämnda områdena hänger som Åsa Romson framhåller starkt ihop. Det går inte att åstadkomma kvalificerad forskning om det inte finns både kvalitet och bredd i den högre utbildningen.

Jag vill lämna därhän om de ändringar i Regeringsformen som Åsa Romson nämner i verkligheten kommer att åstadkomma någon förändring i fråga om minoritetsregeringar. Men hon använder en bra formulering, när hon talar om saken. Det är man inte bortskämd med när komplicerade juridiska frågor berörs av politiker. Det tyder på att hon är värd sin doktorsexamen i juridik. Jag har inte haft tillfälle att ta del av hennes doktorsavhandling.

Det är anmärkningsvärt att Åsa Romson inte säger något om Sverigedemokraterna. Det skall säkert inte tolkas som instämmande i deras politik. Miljöpartiet har ett starkt inslag av utomeuropeiska invandrare bland sina företrädare och väljare.

Kristdemokratiska budgetprioriteringar. Partiordföranden Göran Hägglund har skickat ut ett nyhetsbrev (24/8 2012) som bland annat berör det framtida allianssamarbetet. Hägglund vill ha en gemensam valplattform inför valet 2014. Däremot avvisar han - naturligt nog - statsminister Reinfeldts förslag om en gemensam idéplattform för allianspartierna. Kristdemokraterna är i motsats till övriga partier i Allians för Sverige och i Sveriges riksdag inte ett sekulariserat parti. Som framgår av namnet är det ett parti på kristen, religiös, grund, även om detta inte framhäves i tid och otid. Göran Hägglund skriver som vanligt ledigt och trevligt. Hans svenska är dessutom såvitt jag kan se föredömligt korrekt.

Klockorna - tiden. Jag har just köpt Lennart Pehrsons amerikabok från 2011 "Ni har klockorna - vi har tiden". USA efter 11 september. Boken har för några dagar sedan utkommit i pocketversion till ett mycket överkomligt pris. Det är en tjock bok om nära 400 sidor i pocketversion. Den har fått mycket bra kritik och jag skall återkomma på bloggen med synpunkter så snart som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar