måndag 6 augusti 2012

Jamaicaproblem


Jamaicaproblem vid London-OS. SvD söndagen den 5 augusti 2012 fyller första sidan med en bild som syftar på ett reportage i tidningen om problem som möter invandrare från Jamaica, och som är bosatta i ett slumområde nära huvudstadion för London-OS. De sägs av någon blivit lovade ett lyft av OS. I själva verket har de inte råd att gå på tävlingarna och anser sig inte ha någon som helst nytta av OS.

Allmänt sett kan man givetvis utifrån ett humanitärt perspektiv beklaga jamaica-invandrarna, även om de kanske har det avsevärt bättre än om de stannat kvar på Jamaica. Men man kan fråga sig om deras klagan i detta fall har hemortsrätt på första sidan i Sveriges främsta icke-socialistiska tidning. Jag tycker det inte, men är förmodligen rätt ensam om min åsikt.

Tidig pension. Rubriken "Fler tar ut tidig pension" kröner en oroande notis som härrör från pensionsmyndigheten (SvD Näringsliv 5/12 2012). Tillsammans med det av mig flera gånger tidigare berörda utomeuropeiska "hemmafruproblemet" kan denna utveckling leda till lägre pensioner för det arbetande folket i Sverige.

PBL-frister. I sin senaste version innehåller plan- och bygglagen frister för beslut om bland annat bygglov. Föreskrifterna är osanktionerade. D.v.s. byggnadsnämnden, kommunen eller nämndens ledamöter kan inte straffas e.dyl. om fristerna överskrids. Det är möjligt att fristerna kan hållas på lång sikt, men på kort sikt utgör lagstiftningen om frister ett exempel på - företrädesvis - borgerlig naivitet. Så vitt jag vet har idén om frister sin närmaste förebild i amerikanska delstaters lagstiftning.

Lugnet bort. Generaldirektör Lugnet i Tillväxtverket kommer att avskedas på torsdag. Det har näringsministern sagt. Vi får väl hoppas att reglerna om pension, motsv. för generaldirektörer och dylika inte har ändrats till det sämre alltför mycket. Och frågan kvarstår. Har Tillväxtverket någon funktion?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar