lördag 22 januari 2011

Bildt/Billström-affären och (S)-ordförande, forts.

Statsråden Bildt och Billström uppges 2007 ha sagt till den amerikanske ambassadören i Bagdad att många invandrare från Irak är svåra att assimilera (Wikileaks). De är ofta utblottade när de kommer till Sverige och har dålig utbildning och saknar både yrkes- och språkkunskaper. "Bildt and Billstrom also mentioned several high profile honor killings as prompting more calls for stronger immigration policies from the Swedish public."

Det är uppseendeväckande att ett par svenska ministrar uttalar sig på det sättet till en främmande stormakts representant. Det är sådant som inte kan sägas offentligt i Sverige i politiskt korrekta sammanhang, även om det är troligt att en stor grupp etniska svenskar (kanske rentav en majoritet) i privata sammanhang kan ge uttryck åt samma tankegångar om anpassningssvårigheterna.

Hittills har reaktionerna varit något lite måttligare än man kunnat förvänta (jfr om majoritet, ovan). Från rödgrönt håll har de båda statsråden och regeringen givetvis kritiserats starkt. Stark kritik har även hörts från Luf, Liberala ungdomsförbundet, som rentav kräver Billströms avgång. Statsråden har KU-anmälts och det ska bli intressant att se hur det hela avlöper, både i riksdagen och i media. Inte minst ska det bli intressant att se hur Jimmie Åkesson agerar.

För min del tycker jag att uttalandena var förvånansvärt obetänksamma med tanke på Bildts stora erfarenhet på det utrikespolitiska området. Bortsett från de nu aktuella Wikileaks-läckorna finns det alltid risk att den här typen av dokument kommer till massmedias kännedom. I sak har Bildt och Billström rätt. Billström menar att det han sagt till ambassadören är sådant som han tidigare sagt offentligt i Sverige, d.v.s. ingenting nytt.

Socialdemokraterna fortsätter sitt sökande efter en partiordförande som kan vinna 2014 års val. K G Bergström skriver i Expressen (22/1 2011) att Sven-Erik Österberg är favorit. Han konstaterar att Österberg i likhet med Bildt, Mona Sahlin och en del andra framträdande politiker har låg formell utbildning. Beträffande partisekreterare Baylan så tänker sig Lena Mellin (AB, samma dag) att denne ersätts med en kvinna [Veronica Palm?], om en man blir partiordförande. Baylan blir i så fall gruppledare för (S) i riksdagen, tror Lena Mellin. Det skulle innebära att både socialdemokraterna och miljöpartiet får en gruppledare med rötter i Mellersta östern. Det är anmärkningsvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar