söndag 16 januari 2011

Kaos, socialdemokraternas framtida politik samt Estlands gräns

Agenda i SVT2 har säsongpremiär i kväll kl. 21.15. "Säsongpremiären kommer mitt i ett politiskt kaos. Röster höjs om Lars Ohlys avgång och vem ska efterträda Mona Sahlin?" Så beskriver en rubriksättare i SvD:s kulturdel situationen i Sverige. Politiskt kaos? Verkligen? Har Reinfeldt avgått? Har Alliansen brustit? - Nä, inte ännu. - Men för alla de rödgröna i media framstår läget förstås som kaotiskt. Mona och Gudrun har avgått, Lasse är på fallrepet och Maria och Peter ska bytas ut. Visst är det kaos! Men vi andra kan med jämnmod fördraga att en kommunist byts ut mot en annan och ett par språkrör ersätts av ett par liknande extremister. Det enda intressanta är valet av Monas efterträdare.

Fredagen den 14 januari 2011 skrev Per Gudmundson en intressant ledare i SvD. Den har rubriken "Få förnyare men fler reportrar när S krisar". Socialdemokraternas kriskommission hade haft ett seminarium. "Alla" var med. Alla som yttrade sig hade i grunden väldigt olika uppfattning om den framtida politiken. Att Gudmundsons iakttagelser är riktiga framgår av en Brännpunktsartikel av Thomas Östros samma dag i samma tidning. "Reformer går före sänkt skatt". Östros säger nej till nya skattesänkningar. I stället ska mer satsas på utbildning, vägar, järnvägar och välfärd. Visst ligger det en hel del i vad Östros säger. - "S i länet vill se skattestopp" lyder rubriken på en artikel i SvD idag, söndag den 16/1. Det är partidistriktet i Stocholms län som gjort en valanalys. I länet var det bara 13 % av de förvärvsarbetande med jobb som röstade på socialdemokraterna. Det är klart att man kan säga att Östros och s-länstopparna formellt har nästan samma budskap. Men den viktiga medelklassen är nog lite svår att övertyga om att inte s-politiken i praktiken betyder höjda skatter.

För dem som permanent lever på försörjningsstöd e.dyl. betyder detta mindre. Förhållandevis många människor som är invandrare eller har invandrarbakgrund lever på bidrag. Om de röstar, så röstar de i regel på de rödgröna partierna. Dessa viktiga väljare måste (S) också ta hänsyn till inför 2014.

Som sagt: Berit Andnor och hennes bisittare i den socialdemokratiska valberedningen får ett svårt arbete.

(SD)-ordföranden Jimmie Åkesson intervjuades i lördagsintervjun i SR:s P1 igår. Vad man än tycker om hans politik kan man inte låta bli att beundra hans skicklighet. Intervjuarens misstag beträffande namnet på en annan sd-riksdagsman, som citerades, gav inget gott intryck. I övrigt bekräftade intervjun (både frågor och svar) att den högljudda kritiken från de sju övriga riksdagspartierna och journalister har avtagit något lite. Det bekräftas också av att SvD Brännpunkt (14/1) tagit in en kort artikel av Jimmie Åkesson m.fl. "Vi säger ja [till ett femte jobbskatteavdrag] om alliansen förhandlar om invandringen". Förhandlingsinviten har givetvis redan avvisats, vilket dessutom förenklas av att partierna i alliansen inte är överens om det femte jobbskatteavdraget.

För min del trodde jag att Estland var ungefär som Finland. De styrande undviker att reta den store grannen i öster, trots allt hemskt och oförlåtligt som land och folk fått utstå från rysk sida. Men nu har tydligen Estlands gräns på de nya euromynten angivits i enlighet med vad som gällde före den ryska ockupationen. D.v.s. en  remsa av nuvarande Ryssland har angivits som estniskt territorium. Ryssland har förstås protesterat. Man undrar vad en omdömesgill svensk politiker med anknytning till Estland som Pär Nuder tycker om det skedda. Tänk om Finland hade sträckt sig till Systerbäck och Petsamo på de finska euromynten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar