tisdag 15 februari 2011

Kriskommissionens höjda skatter (S)

Kriskommissionens höjda skatter. Socialdemokraterna har nu officiellt publicerat rapporten från sin mångomtalade kriskommission. Den har kommenterats i alla media. Det har egendomligt nog ansetts särskilt sensationellt att kommissionen vill höja skatterna. Jag har läst avsnittet om beskattningen i rapporten. Rubriken är "En skattereform för full sysselsättning". Rubriken är som alltid i sådana här sammanhang propagandistisk. Det som sägs om skatterna i avsnittet är dock lite mer nyanserat än som framgår av referat i massmedia. Men visst finns de gamla vänstertankarna "att skapa en rättvisare inkomstfördelning" och att skattesystemet ska "bidra till ökad ekonomisk jämlikhet" med. Välfärd, klimat, infrastruktur och bostadsbyggande kräver högre skatter. Som sagt, lite mer nyanserat, men inte mycket. I avsnittet framförs också den gamla socialdemokratiska tanken att träffa en blocköverskridande överenskommelse - på socialdemokraternas villkor, förstås. Man har skäl att anta att den helst ska utformas så att moderaterna ställs utanför.

Rapporten omfattar 115 sidor och innehåller mycket mer än en diskussion om framtida skatter. Det är värt att notera att flera ledande socialdemokrater med Mona Sahlin i spetsen avböjt att kommentera rapporten. Vad det nu kan betyda. I vart fall har åsikterna om s-politiken i Mona Sahlins avskedstal inte fått något genomslag i kriskommissionens rapport.

Om man får tro den tidigare statssekreteraren Per Borg (S) är huvudproblemet för kriskommissionen att finansiera välfärden i framtiden. Det är främst därför som kommissionen aviserar skattehöjningar. (Newsmill.) Till detta är att säga att man väl inte kan bortse ifrån att en stor del av socialdemokraternas nuvarande och framtida väljare har mycket att vinna på höjda skatter, om de drabbar det arbetande folket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar