måndag 28 februari 2011

Forskarbloggen invigd och om Olof Palme och Millimetternich

Min forskarblogg invigd med ett kåseri. Jag har invigt min andra blogg, forskarbloggen, med ett kåseri. Forskarbloggen har adressen: http://torstensforskarblogg.blogspot.com/.

Om Olof Palme i P1. Fru Lisbet Palme och flera politiker m.fl. har intervjuats i radions P1 nu på eftermiddagen. För den som följt med i det politiska spelet i media kom det inte fram så mycket nytt. Det var befriande att höra Ulf Adelsohn. Adelsohn kritiserade Olof Palme på ett värdigt och sakligt sätt och visade sig beredd att hålla fast vid kritiken trots andras invändningar. F.d. statsrådet Anna-Greta Leijon föreföll faktiskt också lite, lite, försiktig i sin hyllning av Palme.

Två statsministrar (motsv.) i Europa har i modern tid hedrats med minnesfrimärken kort efter att de har blivit mördade. Den ene är Olof Palme. Men vem är den andre frågar sig nog mina fåtaliga läsare. Ja, vem? Svaret är dr Engelbert Dollfuss, diktatorisk österrikisk förbundskansler (1892-1934) ledare för det austrofascistiska Vaterländische Front, som mördades av österrikiska nazister 1934. Tiden var ännu inte inne för Österrikes anslutning till Tyskland och Hitler såg sig nödsakad att ta avstånd från mordet. En andra upplaga av Dollfussfrimärkena, som gavs ut senare, är den dyraste. Den drogs nämligen in omgående, då Hitler anslöt Österrike till Tyskland. Dollfuss var liten till växten (150 eller 155 cm, uppgifterna växlar) och kallades därför "Millimetternich" efter den österrikiske statsmannen Metternich på 1800-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar