onsdag 2 mars 2011

Libyen, plagiat, stockholmshistoria och socialdemokrati

Exit Guttenberg. Tysklands försvarsminister baron Karl-Theodor zu Guttenberg (39) fick avgå. Som jag tidigare talat om, hade han plagierat en stor del av texten i sin doktorsavhandling. Trycket blev till slut för stort på honom, trots att han hade förbundskansler Angela Merkels stöd in i det sista. Han hade glömt det akademiska ordstävet Att skriva av en bok är plagiat, att skriva av två böcker är kompillation och att skriva av tre böcker är självständigt vetenskapligt arbete. Det uppges att Thomas de Maizière (57, CSU) ska ersätta zu Guttenberg. Men det är ingen fransman som ersätter Guttenberg, om nu läsarna trodde det. de Maizière tillhör en känd tysk hugenottsläkt.

Big Brother - jättenyheter. Tre deltagare i den nya omgången av Big Brother har fått nervsammanbrott och har fått lämna Big Brother-huset. En typisk svensk jättenyhet, vilket är värdefullt för invandrarna i Sverige att lära sig så snabbt som möjligt. Andra typiskt svenska stornyheter är varg- och lodjursjakten samt att kungen helt oberättigat begärt påökt. Som sagt, mycket att lära sig för de nya svenskarna!

Libyen. Överste Gadaffi ("Ledaren") är tydligen besvärligare att få bort än motsvarande diktatorer i Tunisien och Egypten. Det uppges att hans trogna styrkor har återtagit ett par städer. Det är synd om Libyens folk. Jag undrar vad Simon från Kyrene skulle ha sagt om han hade levt idag. Frankrike intar som vanligt en tvetydig position. Det gör säkert många andra stater också, men det är nästan alltid mest tydligt i fråga om Frankrike. Under eftermiddagen hörde jag ett tal som Gadaffi höll och som tolkades till engelska (bra av Expressen på nätet 2/3 2011 att kunna erbjuda detta för sina läsare). Han försökte ställa sig in hos oss européer och amerikaner genom att skylla upproret på al Quaida.

(S) och jordbrukspolitiken i EU. Socialdemokraterna försöker splittra Alliansen genom att kräva att Sverige ska acceptera en reglerad jordbrukspolitik i EU. Sveriges negativism mot den reglerade jordbrukspolitiken i EU är lönlös enligt (S), när alla andra vill bibehålla regleringarna (DN Debatt 2/3 2011). Detta ställnings-tagande ska kanske ingå i den "plattform", d.v.s. det handlingsprogram, som socialdemokraternas partistyrelse ska lägga fram för kongressen och som enligt uppgift i Aftonbladet ska publiceras på fredag. Förre stockholmspartisten Richard Murray skriver i SvD 2/3 2011, att han vill riva Stockholm Waterfront Building. Det är där som socialdemokraternas kongress ska hållas i slutet av mars och vi får utgå ifrån att byggnaden inte rivs dessförinnan.

Stockholm blir välfärdsstad. Jag var på ett trevligt seminarium på Södertörns högskola igår den 1/3 2011. Det handlade om en nyutkommen antologi med titeln Stockholm blir välfärdsstad. Kommunalpolitik i huvudstaden efter 1945 (2011), som redigerats av professor Torbjörn Nilsson. Jag ska försöka återkomma med en recension så snart som möjligt på min forskarblogg (http://torstensforskarblogg.blogspot.com/). Boken kommenterades av dr Peter Johansson från Institutet för framtidsstudier. Hans kommentarer var mycket bra. De låg på betryggande hög abstraktionsnivå. Så det gällde att hänga med i svängarna för en gammal vag nordisk rättsrealist och traditionell förvaltningsforskare som jag.

Socialdemokraternas partiledarval. Ännu inget nytt om vem som ska väljas till partiordförande. Men enligt den vanligtvis välinformerade och pålitliga Lena Mellin i AB 1/3 2011 måste valberedningen i praktiken lämna besked senast fredagen den 11/3. För mig är det mest avgörande att socialdemokraterna verkligen debatterar sin fortsatta politik i sak under kongressen och inte bara lägger locket på diskussionen med en s.k. plattform som partistyrelsen snickrat ihop i förväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar