söndag 27 mars 2011

Socialdemokratisk extra partikongress 25-27 mars 2011

I förgår, den 25/3 2011, var jag åhörare på Socialdemokraternas extrakongress. Det officiella temat för kongressen var Tillväxt och Välfärd. Jag var där hela dagen. Det var en på många sätt intressant upplevelse. Avgående partiordföranden Mona Sahlin och andra höll bra tal på kongressen. Håkan Juholt valdes utan gnissel till ordförande för Socialdemokraterna.

I stort sett sades bara sådant som kongressombuden ville höra. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg gisslades av flertalet talare. I övrigt fick vi höra hur dåligt alliansregeringen skött landet. Efter valsegern 2014 skulle Socialdemokraterna ägna sig åt att återuppbygga skola, vård och omsorg liksom all annan välfärd som den borgerliga alliansen rivit ner. Om tillväxt talades det inte så mycket, om man bortser ifrån att det från alla håll framhölls att tillväxt inte fick innefatta sämre anställningsförhållanden.

Igår, den 26/3 2011, fortsatte kongressen. Jag kunde p.g.a. mitt hälsotillstånd inte närvara på plats utan följde kongressen hela dagen i Kunskapskanalen från tv-soffan hemma. Även idag följde jag kongressen hela dagen från tv-soffan.

Håkan Juholt är troligen ett bra val som partiordförande sett ur Socialdemokraternas synpunkt. Han är en mycket bra folktalare. Demagog skulle nog de flesta iakttagare utanför socialdemokratin säga. Jag tror att han tyvärr har goda förutsättningar att gå hem hos folk som inte engagerar sig annat än tillfälligt i politiken. Han är helt klart inriktad på att vinna 2014 års val med i stort sett vilka medel som helst. Carin Jämtin, den nyvalada partisekreteraren, står honom inte efter. Om Håkan Juholt sägs det f.ö. att han är långsint, en bra och trevlig egenskap som han sägs dela med ingen mindre än Carl Bildt. Om Carin Jämtin är långsint vet vi inte, hon är ju bara kvinna, så det spelar ingen roll i de stora grabbarnas värld.

Trots tre dagar fyllda av korta inlägg från många av de trehundrafemtio ombuden på kongressen var det inte särskilt mycket konkret man fick reda på som åhörare. Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg kritiserades som sagt i all oändlighet. Inte minst kritiserades de för de olika jobbskatteavdragen och andra skattesänkningar. Skola, vård och omsorg skulle återställas till sin tidigare blomstring i socialdemokratisk regi. Någon omprövning av socialdemokratiska ståndpunkter behövdes egentligen inte, utom möjligen i vissa detaljer. Det var helt klart att det åtminstone på längre sikt krävdes högre skatter, men om detta talades föga eller intet. Det var önskelistor som lades fram av den nye partiledaren och nästan alla andra talare. Ett uttalande av Mona Sahlin i hennes öppningstal att Sverige skulle komma ifrån kärnkraften och fossila bränslen följdes inte upp av den nye partiledaren. Det berördes såvitt jag kunnat komma ihåg inte heller av andra talare.

Någon enstaka lite mer reflekterande talare fanns. Det var befriande att höra överlöparen från det borgerliga lägret, f.d. statsrådet och miljöministern (S) Carl Tham, komma med en stilla undring varför den felaktiga politiken på olika områden tillåtits börja redan under Socialdemokraternas regeringstid.

Av namn och utseende att döma var det väldigt få av de ombud som yttrade sig som hade invandrarbakgrund. De få som yttrade sig var påtagligt försiktiga, tyckte jag. I detta sammanhang bör det nämnas att invandrarproblem nämndes väldigt litet i kongresstalen, bortsett från allmänna fraser om svårigheter i arbetslivet och arbetslöshet, som skulle åtgärdas. Så nämndes t.ex. inte problem med hederskulturer eller med bristande kunskaper i svenska språket. Inte heller speciella kvinnoproblem som gäller muslimska kvinnor. Anmärkningsvärt är att ordföranden i kvinnoförbundet, Nalin Pekgul, inte yttrade sig.

Troligen spelar det ingen roll för röstvärvningen inför valet 2014, men det var lite konstigt att efter en allmänpolitisk diskusssion i tre dagar inte få reda på hur Socialdemokraternas aktuella handlingsprogram som ska utarbetas på grundval av de tre dagarnas tal, hur det programmet ska beslutas rent formellt. Håkan Juholt antydde att det eventuellt ska fastställas av den ordinarie kongressen 2013. Ett annat bud tycks vara att programmet ska fastställas vid ett sammanträde med förtroenderådet i slutet av 2011. Det blir nog bra med den saken, bara vi låter partikorryféerna enas i rökfria sammanträdesrum.

Slutligen blir det intressant att se vilka upphöjda befattningar avgångne partisekreteraren Ibbe Baylan och likaledes avgångne Thomas Östros ska tilldelas. För att travestera Göran Persson om Carl Bildt: "Det är ju synd om dom grabbarna, dom har ju inget jobb!" Att vara vanlig riksdagsledamot är ingenting för killar av den kalibern. - Spännande: Vem ska efterträda Thomas Östros som ekonomisk talesman (S)?

PS! Det blir förstås också intressant att se om Mona Sahlin ska utnämnas till ambassadör av den så starkt och personligt kritiserade Fredrik, nu när hon ska ordna fred i Palestinakonflikten. Hon fick ett seminarium i östra Jerusalem angående freden i avgångsvederlag på partikongressen. Man får hoppas att (S) har haft kontakter med Israel så att Israel tillåter seminariet och tillåter att israeler deltar. Det är anmärkningsvärt att det inte lästes upp någon hyllning till Mona Sahlin från israeliska (S), som för länge sedan var så starkt lierat med de svenska Socialdemokraterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar