onsdag 16 mars 2011

Yttrandefrihet, Sjukvård i Stockholms län och ny Röda Kors-ordförande

Yttrandefrihet i Sverige. Mats Johansson och fyra andra moderata riksdagsledamöter gör ett viktigt inlägg i debatten om ny yttrandefrihetslagstiftning i Sverige (DN, nätuppl. 15/3 2011). Rubriken lyder "TF och YGL måste värnas". De framhåller att Sverige vid sitt inträde i EU gjorde förbehåll för sin tryckfrihets- och yttrandefrihetslagstiftning, som i vissa avseenden är betydligt mer långtgående än vad som är gängse inom EU. Det gäller bl.a. offentlighetsprincipen beträffande allmänna handlingar med anor från 1766 års tryckfrihetsförordning och mycket annat. Det finns uppenbar risk att religiösa och politiska grupper vill passa på att snäva in yttrandefriheten i samband med att de svenska grundlagarna moderniseras. En sådan utveckling måste förhindras. De stora nya grupper av människor som kommit till Sverige får anpassa sig till den svenska traditionen på yttrandefrihetens område, även om det tar emot. EU får också godta den. Vi får hoppas att de rödgröna håller med om detta.

Miljardsatsning på sjukvården i Stockholms läns landsting (DN Debatt 16/3 2011). "Vi satsar 47 miljarder på sjukvården i Stockholm" lyder rubriken på en debattartikel som är undertecknad av Alliansens landstingsråd med Torbjörn Rosdahl och Filippa Reinfeldt i spetsen. Det gäller en satsning under tio år.

Röda Korset-ordförande. Fil. mag. Eva von Oelreich, 66 år, föreslås till ny ordförande i svenska Röda Korset. Hon tillträder i sommar. Hon är en professionell hjälparbetare som arbetat på kvalificerade internationella poster. Vi får hoppas att hon kan leda in denna viktiga humanitära verksamhet i lugnare banor än Bengt Westerberg hade förmågan att göra. En första fråga blir förstås hennes arvode för uppdraget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar