onsdag 16 februari 2011

Tyskt plagiat, kriskommission utan budgettak och (S)-utrikespolitik

Tysk littorinexamen. Det finns en konvergens mellan EU-länderna. I Tyskland diskuteras just nu försvarsminister Guttenbergs akademiska meriter. Die Welt på nätet (16/2 2011) har rubriken "Guttenbergs Doktorarbeit soll dreistes Plagiat sein". (D.v.s. ‘Guttenbergs doktorsavhandling sägs vara fräckt plagiat’.)

(S)-kriskommissionen. Ett grundproblem för de aktiva socialdemokraterna är att de åtminstone tillfälligt måste se på sig själva som representanter för ett vanligt politiskt parti på samma sätt som allianspartierna alltid har varit tvungna att göra efter det demokratiska genombrottet i början av 1900-talet. Bortsett från frågorna om höger- och vänstersvängar och dylikt finns det i rapporten mycket av "det statsbärande partiet", "rörelsen", som egentligen bara låter de andra hållas ett tag och sedan ställer allt till rätta för de okunniga massorna igen. Jag för min del har väntat på en förändring i mer än femtio år. Den är nog särskilt besvärlig att ta till sig för unga yrkespolitiker i partiet, även eller inte minst de med invandrarbakgrund. Kanske gäller det i fortsättningen för dessa broilers att fullfölja sina akademiska studier och annat jobbigt, i stället för att bara glida in på relativt välbetalda politikerposter på en räkmacka, som det hette ett tag. Samtidigt kan man konstatera att sådana broilers finns i alla riksdagspartier.

Att kriskommissionen vill väsentligt försvaga eller avskaffa de nuvarande reglerna om ett budgettak tycker jag är mer allvarligt än mycket annat i rapporten. Man kan undra vad upphovsmannen till de nuvarande reglerna, Göran Persson, och andra som är kunniga på detta område tycker.

(S) om utrikespolitiken. Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman [PK: talesperson] för (S) skriver i SvD på Brännpunkt (16/2 2011) om socialdemokraternas krav på utrikespolitiken. Som sig bör kritiserar han Carl Bildt för en mängd försummelser. Jag har en liten, gammal, jordglob i metall. Jag brukar kasta en blick på den, när jag läser vad Bildt, Ahlin och tidigare Olof Palme och diverse biståndsministrar sagt och säger. Ekonomiskt är Sverige jämförbart med delstaten Sydkarolina i USA. Dessutom är Sverige extremt exportberoende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar