söndag 20 februari 2011

Socialdemokratisk uppgång och Bildts Sovjetpublicering

  
(S)-uppgång. Den senaste opinionsundersökningen ger socialdemokraterna 30,2 %. Det är bra för ett parti som just nu saknar ledare och fastlagd politik. Jag tror inte att man ska räkna alltför mycket med fortsatt nedgång för socialdemokraterna. Tvärtom kan det mycket väl gå uppåt för dem igen. Det finns tre faktorer som kan gynna partiet, men som sällan brukar sammanföras av kommentatorerna i media. 1) Partiet har fortfarande mer eller mindre hegemoni i stora delar av den svenska landsorten, både i kommuner och landsting. Det är framför allt i Stockholmsområdet som nedgången är personligt kännbar både för väljarna i allmänhet och partiets aktiva. 2) Partiet har fortsatt starka band till fackföreningsrörelsen, vilket betyder stora personella och ekonomiska resurser för partiet. 3) Slutligen innebär den stora invandringen en påfyllning av väljare för partiet. I Sverige får invandrare snabbt rösträtt både i kommunal-, landstings- och riksdagsval. Krav på kunskaper i svenska språket eller om det svenska samhället finns inte. Allt verkar tyda på att socialdemokraterna är duktiga på att få utomeuropeiska invandrare att rösta på partiet. Det förefaller ofta ske på ett sätt som inte kan ses som legitimt.

Det finns ett antal andra faktorer som också talar för partiet. En sådan är den ideologiska hjärntvätt som svenskarna genomgått under decennier av socialdemokratisk hegemoni. Det uppfattas sålunda av många människor som underligt att man har ett system av privata skolor, "friskolor", vid sidan om den kommunala skolan. Privata apotek och privat hälso- och sjukvård uppfattas också som något onaturligt. (Men privata tandläkare uppfattas p.g.a. vanans makt [?] som något naturligt - konstigt nog.)

"Nu ska de få för sin nyliberalism" lyder rubriken på PJ Anders Linders ledare (söndagskrönika) i SvD idag, 20/2 2011. Den långa ledaren handlar om ett viktigt avsnitt i den socialdemokratiska kriskommissionens rapport. PJ Anders Linder konstaterar att Göran Perssons och Mona Sahlins idéer helt avvisas. Det är väsentligt rödare, mindre liberala, idéer som torgförs i rapporten. Jag är inte säker på att kommissionens ställningstaganden inte får betydelse. PJ Anders Linder däremot förefaller tro att rapporten läggs till handlingarna och inte påverkar utvecklingen. Vi får hoppas att han har rätt.

Hur det går i valet 2014 är en öppen fråga.

(S)-partiledarval. Mikael Damberg  och Lena Sommestad tycks ha brutit isen. De har mer eller mindre öppet tillkännagett sin kandidatur. Det har föranlett Sven-Erik Österberg att göra detsamma. Det ska bli spännande att se vem valberedningen föreslår, när den dagen nu kommer.

Diplomatrapporter om Sovjets fall. För min del har jag trots flera försök inte lyckats ta del av de rapporter som Carl Bildt har låtit UD offentliggöra på nätet. Om man ska tro de uppgifter som har lämnats av media på nätet, är innehållet inte särskilt sensationellt. Bildts motivering för publiceringen är formellt riktig. Sovjetunionen finns inte längre. Men den store grannen i öster finns trots allt kvar - liksom förr. Både Sveaborg och Karlsborg byggdes långt före Sovjets tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar