måndag 7 februari 2011

Mona Sahlin till Mellanöstern och Assagne till Sverige

Mellanöstern. Svenska massmedia är liksom media i andra länder fortfarande främst inriktade på händelseutvecklingen i Egypten. Debatten mellan Mona Sahlin och Carl Bildt i går kväll i SVT gav besked om att Mona Sahlin anser att EU, inklusive Carl Bildt, har fel, när man tvekar att fullt ut stödja demonstranterna på Tahrirtorget i Kairo. Vidare fick man veta att Mona Sahlin efter det att hon har avgått som (S)-ordförande ska bege sig till Mellanöstern för att reda upp situationen i Egypten m.fl. länder.

(S)-ordförande. Det förefaller som om att Sven-Erik Österberg trots allt är favorit till posten som Mona Sahlins efterträdare.  Men SVT lanserar professor Lena Sommestad från partiets vänsterflygel med Thomas Östros som ekonomisk talesman vid sin sida.

F.d. "HSB". Göran Persson dök upp i tv-rutan igår kväll. Han kommenterade (S)-partiledarvalet. Han påpekade särskilt att den socialdemokratiska partiledaren måste vara mer stryktålig än andra partiledare. Jag känner en sorts valfrändskap med Göran Persson och tycker ofta att han har rätt när han uttalar sig. Men i detta fall hugger han i sten, tycker jag. Att vara moderatledare eller (KD)-ledare - för att inte tala om (SD)-ledare - kräver nog minst lika stor stryktålighet. Inte heller var han övertygande när han, den duktige analytikern, påstod att det inte finns någon höger- och vänsterflygel inom hans parti. Jämför "Ich kenne keine Parteien, ich kenne nur deutsche" ['Jag ser inga partier, jag ser bara tyskar'.] (Wilhelm II, 1914). Jag undrar också om det blir så lätt att återgå till den traditionella hemlighetsmakeriet, när det gäller ledarval och motsättningar inom socialdemokratin. Hemlighetsmakeriet verkar lite för gammaldags. Men osvuret är bäst.

Sjukt. (SD)-riksdagsmannen William Petzäll (f. 1988) har gjort bort sig genom att bli gripen av polis för fylleri. Han ska nu ta time-out och sjukskriva sig en tid. Fallet är i och för sig tragiskt. Jag kan förstås inte bedöma om hans alkoholmissbruk är så gravt att det motiverar sjukskrivning. Men helt allmänt kan man konstatera att en stor del av människorna i Sverige anser att de när som helst kan sjukskriva sig på det arbetande folkets bekostnad, om det är något som tar emot i arbets- eller privatlivet. En sorts ögonblicksbild av detta kan man läsa i en insändare i Aftonbladet 26/1 2011 av signaturen "Före detta idealist, numera läkare och realist". Den har rubriken "Kraven på sjukskrivning fullständigt omoraliska".

Assagne. Den spännande rättegången i England om utlämnande av Julian Assagne till Sverige börjar nu. Nytt är att f.d. överåklagaren Sven-Erik Alhem på Assagnes begäran kallats som s.k. expertvittne till den engelska domstolen (AB och Expressen 5/2 2011). Alhem ska tydligen vittna om problematiska inslag i handläggningen från svensk sida av utlämningsärendet. Min ståndpunkt att utlämningsbegäran strider mot västeuropeisk ordre public både i materiellt och formellt hänseende kanske visar sig på det hela taget riktig. I så fall blir det en näsknäpp för Sverige. För övrigt kan man väl utgå ifrån att fallet hamnar i den nya Supreme Court of the United Kingdom innan det är slutligt avgjort på engelsk sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar