fredag 25 maj 2012

Egyptens presidentval och MP-kongressen

Egyptens presidentval. I den avgörande valomgången 16-17 juni 2012 kommer egypterna att få välja mellan muslimska brödraskapets Mursi och mubarakregimens Shafiq om man får tro de uppgifter som hittills har lämnats. När jag besökte Egypten på 1960-talet såg man ytterst få kvinnor med huvudduk och knappast någon med slöja i centrala Kairo. Egypten framstod som en sekulariserad diktatur.

Egypten har för närvarande ingen giltig grundlag. Det är ovisst vilka befogenheter som presidenten får. Att islam kommer att spela en stor roll är klart. Egyptiska kvinnor som strävar efter jämställdhet har anledning att vara pessimistiska. Den kristna minoriteten har anledning att se framtiden an med bävan.

Studentfirandet. De stora problemen i Sverige tenderar att vara lite mindre, sedda i internationellt perspektiv. Det har beräknats att studentfirandet kostar 16.500 kronor per student (kläder, festande etc.). Majblomman och Stadsmissionen ger på begäran smärre bidrag till deltagande i firandet för fattiga.

Miljöpartiets kongress i Umeå. Kongressen pågår just nu och sänds i tv. Jag hörde jur.dr Åsa Romson tala. Det gav inte mersmak. Hon är cirka 40 år och har en flytande svada, men verkar tankemässigt vara tolv på det trettonde. Att tänka sig henne avlösa Beatrice Ask 2014 är som att tänka sig att avlösa en nämndeman med en annan som ordförande i lagrådet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar