tisdag 8 maj 2012

Partiledardebatt 6 maj 2012


Partiledardebatt i SVT 6 maj 2012. En partiledardebatt i televisionen med samtliga partiledare för riksdagens partier gick av stapeln i söndags. Vem som vann debatten är förstås journalisternas främsta fråga. Den skall inte beröras här. Samtliga partiledare klarade sig rätt bra utifrån sina utgångspunkter, tycker jag. Det gjorde inte minst den nye socialdemokratiske partiordföranden Stefan Löfven. "Fascistledaren" Jimmie Åkerlund gjorde ett rätt blekt intryck. Inte var det Sölvesborgs Mussolini. Inte oväntat var han den ende som överhuvudtaget nämnde invandringen. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt gick på för fullt. 'Extra Bankskatt' satt fint för hans sympatisörer.

Av den efterföljande diskussionen i massmedia framgår att det finns ett par saker som man inte får fråga S-ledaren om och att frågeförbundet naturligtvis särskilt gäller för moderatledaren/statsministern. Den viktigaste förbjudna frågan gäller energiförsörjningen. Skall kärnkraften bibehållas och rent av byggas ut, eller skall den avvecklas och i så fall när, om Socialdemokraterna kommer i regeringsställning. En annan fråga gäller förhållandet mellan Socialdemokraterna och de två andra rödgröna partierna. Skall de ingå i en regering ledd av Stefan Löfven? (Underförstått: Vilket inflytande på politiken skall de få?) Bland annat dessa frågor ställde Fredrik Reinfeldt till Stefan Löfven och anses därför av en rätt unison kör av journalister som en arrogant, elak, översittare.

Tågordningen är tydligen fortfarande den att det gamla maktpartiet i Sverige först skall ange färdriktningen för folket i vaga ordalag. Därefter skall partiets topp i Verkställande utskottet och andra organ utmejsla detaljerna och meddela folket och andra partier vad som gäller. Det är tyvärr mycket möjligt att detta fortfarande är 'praktisk politik', men det är numera inte riktigt säkert. Just nu är Stefan Löfven en partiledare av åtta. En osäker faktor är betydelsen av den stora invandringen i nästa val, 2014. Det blir ytterligare många nya väljare som inte behärskar svenska språket och har föga kännedom om det svenska samhället.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar