fredag 11 maj 2012

Vanvårdade fosterbarn och överbetalda f.d. topp-politiker

Politiska pensionärer. Framstående politiker har en betydande förmåga att se till att de erhåller riklig kompensation för sin verksamhet. Nu senast har det blivit allmänt känt att f.d. statsrådet Pär Nuder (S) och f.d. statsekreteraren m.m. Curt Malmborg (S) skapat sig rejäla förmögenheter och också kunnat ta ut ordentligt tilltagna pensioner, samtidigt som de haft stora inkomster som entreprenörer/konsulter.

Rödgröna politiker brukar kritisera dem som vågar använda termen "vanligt folk" om oss andra undersåtar med mer normala och mycket blygsammare förmögenhets- och inkomstförhållanden. Det är emellertid ett problem att vi i rask takt skaffar oss en ny överklass av ledande politiker som i många avseenden har förlorat den personliga kontakten med vanligt folks levandsförhållanden. Det är stor risk att dessa översåtar ser på oss andra med förakt och att samhället så småningom slits sönder.

Vanvårdade fosterbarn. Den 10 maj 2012 lämnade regeringen en remiss till lagrådet om ett förslag till lag om kompensation till vanvårdade fosterbarn. Förslaget gäller vanvård 1 januari 1920 - 31 december 1980. Vanvårdat fosterbarn skall få ett engångsbelopp om 250.000 kronor. Samtliga riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, har på förhand ställt sig bakom förslaget.

Det är självfallet mycket bra att dessa "samhällets styvbarn" får kompensation för sina lidanden. Men som många tidigare har framhållit kan genomförandet ,"implementationen", av lagstiftningen med början 2013 leda till många svårigheter. En del av dem kan t.o.m. visa sig svåra att förutse.

Ett problem som inte har lösts är eventuell kompensation till fosterbarn som vanvårdats 1981 och senare. Ett annat gäller barn som inte har omhändertagits av myndigheterna och som har lidit påtaglig skada genom föräldrars vanvård av dem. De omfattas inte av den nu aviserade lagen. Jag har tidigare berört kompensationsproblemen på min blogg 19 september 2011.

Jag kan inte komma ifrån att jag känner mycket mer för dessa värnlösa barn än för överbetalda politiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar