måndag 14 maj 2012

Val i Nordrhein-Westfalen

Nordrhein-Westfalen. Det har varit delstatsval i den största tyska delstaten Nordrhein-Westfalen i helgen. Valet gick mycket dåligt för förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater och bra för Socialdemokraterna och De Gröna och även för Piratpartiet. Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven och övriga rödgröna i Sverige är förstås glada och gratulerar sina systerpartier. Det är mycket möjligt att det blir en rödgrön regering i Tyskland efter förbundsdagsvalet 2013.

Vad rödgröna journalister och en hel del politiker i Västeuropa utgår ifrån, är, att en rödgrön regering i Tyskland innebär en avsevärd omläggning av den tyska politiken på det ekonomiska området. Jag tror att omläggningen till stor del blir mer kosmetisk än reell. Jag tror inte att de tyska väljarna är beredda att i större utsträckning betala för medelhavspolitikernas extravaganser efter valet 2013. När det kommer till kritan är nog inte heller den rödgröna politikereliten beredd att föra en sådan politik.

Vad Frankrikes nye president, socialdemokraten Hollande, tror om detta får vi kanske en antydan om redan i morgon, när han tillträder sitt ämbete och avslöjar vem han utsett till premiärminister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar