lördag 5 maj 2012

Innovationsberedning och franskt presidentval

Socialdemokratisk vårmotion 2012. "En politik för fler jobb och växande företag" är rubriken på Socialdemokraternas Vårmotion 2012 i riksdagen. Jag har ingar förutsättningar att kommentera sakinnehållet, som bedömts som rätt vagt. I flera viktiga avseenden hänvisas till höstmotionen. Men under rubriken Strategisk samverkan föreslår Socialdemokraterna att en Nationell innovationsberedning skall inrättas. Tanken är förmodligen att motionen kommer att avslås och att beredningen inrättas först 2014 efter det att den rödgröna sidan vunnit valet. Beredningen skall nämligen ges "högsta politiska prioritet" och ledas av statsministern.

Det kan noteras att Alliansregeringen förra året inrättade en vidlyftig Framtidskommission med fyra underkommissioner. Den förefaller hittills inte ha satt några djupare spår. Det har såvitt jag förstår inte heller den s.k. Lindbäck-kommissionen på 1990-talet och Särskilda Näringspolitiska Delegationen på 1970-talet. I en 451 sidor lång bilaga till delegationens betänkande finns ett flertal intressanta uppsatser på svenska, franska och engelska, bl.a. om innovation.

Jag tror inte att den här typen av beredningar och delegationer har riktigt så stor betydelse som en del tror. Att sätta statsministern som ordförande är en propagandagest. Statsministern har helt enkelt inte tid att göra en insats i en sådan beredning. Han eller hon kan delta som lyssnare i någon sorts seminarium/colloquium-verksamhet där slutsatser diskuteras och få information och impulser till stordåd.

Franska presidentvalet i Africultures. Det finns en fransk nättidskrift som heter Africultures. Noémie Coppin har skrivit en artikel med titeln Les Quartiers populaires dans l’entre-deux tours: entre instrumentalisation et désarroi. Artikeln handlar om presidentkandidaternas förhållande till väljarna i områden av typ Rinkeby och Rosengård i de franska förorterna. Hon är förstås starkt kritisk mot Nicolas Sarkozy och hans röstfiske bland Front Nationals anhängare. FN:s kandiat Marine le Pen fick som bekant nästan 20 procent av rösterna (17,90 %) i första valomgången, och deras röstning i den andra valomgången kan bli avgörande för valet.

Men inte heller vänstersidans kandidat, François Hollande undgår kritik. Han har varit påtagligt försiktig med att uttala sig på ett sätt som kunnat stöta FN:s väljare och visat relativt liten entusiasm gentemot de aktiva anhängarna i les quartiers populaires. Enligt förf. finns "ett deficit de promesses républicaines" som kan ge upphov till en svekdebatt i de berörda områdena. På samma sätt som är vanligt i vårt land i liknande fall vill författaren inte diskutera de problem som finns beträffande brottslighet, bidragsberoende och annat i samband med mångkulturen. Det är de franska "svennarna" som inte vill bidra till lösningen av problemen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar