måndag 11 juni 2012

Blut und Boden och andra pinsamheter

Blut und Boden. Anders Q. Björkman som tydligen är biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet och har ett förflutet på Metro och SVT har skrivit en Krönika i SvD Kultur, 11/6 2012, med rubriken Blod, jord och svenskhet som handlar om invandring. Även om han kritiserar regelsystemet för svenskt medborgarskap så handlar krönikan i realiteten om det sociala och kulturella medborgarskapet. Det är något annat än det formellt juridiska. Björkman förefaller vara en sedvanlig rödgrön journalist. Om jag förstår honom rätt får vare sig statsminister Reinfeldt eller vi andra som inte är rödgröna ens diskutera exempelvis arbetslöshet bland män och kvinnor med invandrarbakgrund. Det gäller inte bara själva problemet utan också eventuella åtgärder för att avhjälpa problemet.

Att den som påtagligt avviker från omgivningen beträffande sociala, kulturella och religiösa vanor kan få svårigheter i arbetslivet och i andra sammanhang inte minst om han eller hon inte lär sig majoritetens språk ordentligt, det vill Björkman inte förstå.

"Pinsam" understreckare. I samma nummer av SvD har professorn i ekonomisk historia Lars Magnusson skrivit understreckaren. Rubriken lyder: Globalisering skapar tillväxt bara för vissa. Det är en mycket bra understreckare. Det pinsamma ligger som Magnusson antyder däri att han inte kan räkna med att det mesta i artikeln är känt i stora drag. De flesta yngre och medelålders med kvalificerad utbildning tycks tro att globaliseringen är en företeelse som poppat upp under de senaste decennierna. Vi gamla som läste historia i det forntida svenska gymnasiet fick redan där lära oss att europeernas erövringar av andra kontinenter inte enbart eller huvudsakligen medförde fördelar för de ursprungliga innevånarna. Jag tror att Montezuma var minst sagt kritisk till att hans land erövrades och han själv torterades till döds och inte heller indier och afrikaner m.fl., m.fl., var överförtjusta. Magnussons artikel innehåller i övrigt en stor mängd intressant material.

Kent Perssons fadäs. Kent Persson har som bekant nyligen gjort sig skyldig till en pinsam fadäs, när han i tv tillkännagav att en moderat arbetsgrupp föreslår att det inrättas en särskild äldreinspektion med vidsträckta befogenheter när det gäller äldreboenden m.m. En sådan myndighet har som bekant nyligen inrättats enligt beslut i riksdagen och kommer att börja arbeta inom kort!

Kent Persson har haft alldeles för bråttom i början av sin bana som moderat partisekreterare. Men man kan också undra över kunskaperna hos hans medarbetare och hos de journalister som svalde hans budskap. Omgivningen vaknade, tycks det, först när KD-partisekreteraren Acko Ankarberg påpekade misstaget. Rolige socialministern Göran Hägglund: Jag ska snart lägga fram ett förslag som jag kallar "jobbskatteavdrag".

Mats Dagerlind hos Radio1. På fascistsajten Avpixlat finns bl.a. krönikören Mats Dagerlind. Han berättar i sin krönika (10/6 2012) om en debatt på radiokanalen Radio1, som han nyligen tackat ja till. Vad som sen hände kan läsarna med fördel ta del av på Avpixlat. Om hälften av vad han skriver är riktigt är det dags för Hasse Aro med flera män och kvinnor att stiga upp ur sandlådan.

Julian Assagne. Just nu är det tyst om Julian Assagne. Men jag har inte glömt honom. Det betydelsefulla är inte om han är en otrevlig person med många fiender. Det betydelsefulla är om han har begått de brott som han kanske kommer att åtalas för och om detta i så fall kan styrkas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar