torsdag 7 juni 2012

Nationaldag och diverse annat

Nationaldagen 6 juni 2012 i Sollentuna. Nationaldagen firades kl. 12 -16 i Edsbergs slottspark. Min fru och jag lyssnade på Douglas Lithborns försiktiga tal. Douglas Lithborn är moderat kommunstyrelse-ordförande i Sollentuna. Han framhöll alldeles riktigt att det moderna nationaldagsfirande ännu inte har funnits under tillräckligt lång tid för att ha etablerat sig som självklart.

Transitions. Så är då nationaldagen vederbörligen överstånden och allt återgår till vardagen. Expressen (7/6 2012) meddelar att Maria Wetterstrand ska skilja sig från sin make, finske ministern Ville Niinistö. Vi riskerar med andra ord att Maria W. med full kraft kan ägna sig åt vårt fosterland.

Frankrikes rättsväsende i oordning. En kvalificerad iakttagare av den rättsliga utvecklingen i Frankrike, f.d. hovrättslagmannen docent Thorsten Cars, skriver en artikel om uppseendeväckande förhållanden inom det franska rättsväsendet i Svensk Juristtidning nr 5-6 2012. En del av vad han skriver är visserligen inte nytt för den som följer med utvecklingen i Europa, men annat är nytt för mig. Bland annat utmärks rättsväsendet av extremt långa dröjsmål med avgörandet av mål och ärenden och rättssäkerheten för enskilda, även på toppnivå, är problematisk. Korruption och politisk inblandning förekommer. Det är synd att Thorsten Cars inte haft tillfälle att göra källhänvisningar till sin intressanta text.

"Järnkorset". För något år sedan föreslog en hög tysk militär i Afganistanstyrkan att Förbundsrepubliken åter skulle inrätta Järnkorset för att dekorera de tappraste tyska soldaterna. Han skickades omedelbart hem till det tyska folkhemmet. Det är ingenting sådant som jur.stud. Tormod Otter Johansson har hittat på. Han skriver en seriös uppsats i Svensk Juristtidning nr 5-6 2012. Den har rubriken  En oreglerad kärna av statsfunktioner och handlar om det faktum att de svenska militära insatserna i Afganistan och runt om i världen till stor del är oreglerade i grundlag och lag. Regleringen sker bl.a. genom en inte alltid klar och entydig sedvanerätt. Ett grundproblem är naturligtvis, som Johansson är medveten om, att varje försök till nationell lagstiftning riskerar att komma i konflikt med folkrättsliga regler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar