fredag 15 juni 2012

Hat och bibliotek

Aftonbladshatet. Jag köper Aftonbladet en gång i veckan för tv-bilagan. Senast 13/6 2012. Tidningen är om möjligt mer full av hat än tidigare. Karin Pettersson börjar i stor stil på ledarsidan med Nu kan Borg inte räddas av krisen. På debattsidan får vi veta Särbehandlingen är inte liberal, FP. Det är en udda renegat från fp som får bre ut sig i en hatartikel mot fp och fp-ledaren Jan Björklund. Inte ens Socialdemokraterna kommer undan hatet. S-krav:Plugga på sommaren. Hotar lågpresterande elever med förkortat lov. Kungen får sig en hatsläng på nästa sida. När kungen skulle besöka Gotland sköts en del duvor "för att kungen inte skulle få skit på mössan". På sista sidan berättar Peter Kadhammar under rubriken En oändlig schlagerfest tar snart död på Europa. Hans artikel är riktigt vettig.

Stig Strömholm. Det är roligt att läsa understreckaren i Svenska Dagbladet idag, 15/6 2012. Den är skriven av professor Stig Strömholm. Den handlar om en doktorsavhanding av Eva Nilsson Nylander om drottning Kristinas bibliotek, som finns i Vatikanen. Eva Nilsson visar att Kristina inte var så lärd och bokintresserad som hon gärna ville framställa sig inför både samtid och eftervärld. Hon ansluter därmed till Leif Åslunds bedömning av Kristina 2005. Eva Nilssons avhandling, som tydligen är välbelagd, innehåller nya rön. Länge togs drottningens lärdom för given. I våra dagars Sverige hade Kristina förstås utan extra sommarskola varit en lärdomsgigant bland alla okunniga politiker och andra makthavare. Jag noterar att Stig Strömholm i likhet med mig normaliserar drottningens namn till Kristina. Han skriver inte som många andra Christina. (Det har Eva Nilsson helt riktigt skrivit, för hennes doktorsavhandling är på engelska.)

Anders Breiviks process. Igår hade jag svårt att gå och fastnade då i att titta på processen mot Anders Breivik i Oslo tingsrätt (Extra rapport i SVT1). Jag såg också en del av fortsättningen idag. Sändningen ger upphov till många frågor. De hyggliga norrmännen låter Breivik vara en sorts tv-stjärna den ena dagen efter den andra. Kanske gör de rätt i att sända processen i tv, kanske inte. Breivik är etnisk norrman; det underlättar för norrmännen.

Jag undrar hur vi här i Sverige skulle ha klarat att hantera en liknande rättegång. Troligen hade det gått rätt bra. Men antag t.ex. att en eller flera terrorister med utomeuropeisk invandrarbakgrund hade lyckats spränga regeringskansliet Rosenbad eller riksdagshuset och i samband därmed mördat ett stort antal politiker och andra personer. (Motivet hade förmodligen varit svårbegripligt för oss svenskar.) Antag vidare att terroristerna av en händelse kunnat gripas och lagföras. Jag tror inte att en sådan rättegång hade sänts i tv.

Eurokrisen. Finansminister Anders Borg varnar för fortsatta mycket allvarliga ekonomiska problem i Sydeuropa. Det är han inte ensam om. Men jag noterade en detalj i hans litania. Han sade att nya förhandlingar med Grekland under alla förhållanden blir nödvändiga. Om jag förstod honom rätt hade detta att göra med situationen i Spanien och Italien. Om det är som Borg säger, skulle det kunna ge en liten öppning för Grekland efter nyvalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar