måndag 25 juni 2012

This is Borlänge

Presidentvalet i Egypten. Muslimska brödraskapets kandidat dr Muhammad Mursi vann som bekant det egyptiska presidentvalet med 52 procent av rösterna. Den koptiska minoriteten och andra minoriteter sägs bäva inför den fortsatta politiska utvecklingen i landet, även om Mursi skyndat sig att säga att han ska bli president för alla i Egypten och att det innebär att han även kommer att respektera kvinnornas rättigheter. Den fortsatta utvecklingen blir intressant att följa. Bland annat blir det intressant att se om det blir nytt parlamentsval eller om den frågan löses genom någon sorts kompromiss. Sverige kan inte påverka utvecklingen i Egypten - även om den store Carl Bildt tydligen far omkring i Mellersta östern.

Självsanering på riktigt? Mira Hjort skriver i SvD 25/6 2012 under rubriken Nya rutiner i moskéer. Självsanering inledd efter SVT:s granskning - Imamutbildning för kvinnor och män till hösten. (Jfr min blogg 20/5 2012.) Jag tycker inte att vare sig imamer eller kristna präster här i Sverige kan jämställas med sekulariserade socialarbetare. De företräder sin religion. Det är f.ö. signifikativt att Göteborgs moské, som inte har statligt stöd, "fortfarande uttalar sitt fulla stöd för imamen som var med i programmet".

This is Borlänge. Under den rubriken gör SvD (24/6 2012) ett stort, ambitiöst, reportage från Borlänge, där årets upplaga av Peace and Love festivalen pågår. Det är skrivet av journalisten Erika Hallhagen. Reportaget avslutas som sig bör med kritik mot oss etniska svenskar för vår främlingsfientlighet. Erika Hallhagen möter en kvinnlig pensionär som är kritisk till den stora invandringen från Somalia. "Här har vi den svenska främlingsfientligheten. Den är inte ute och heilar, den är en pigg pensionär på väg till studiecirkeln i nyckelharpa." Lite tidigare i artikeln sägs att Borlänge 2010 tog emot 40 procent av de flyktingar som kom till Dalarna och att Sverigedemokraterna i det senaste valet fick nästan 11 procent av rösterna.

Tyska språket. Richard Swartz skriver i Dagens Nyheter 25/6 2012 under rubriken Tyskan samlar damm. Tyska språket håller på att försvinna från de svenska universiteten och högskolorna. Det innebär att det snart bara är gamla pensionärer som jag som utan vidare kan förstå talad och skriven tyska. Och då är det att märka att jag inte har läst tyska på universitetet utan bara i realskolan och gymnasiet. Tyska språket är det största inom EU. Det har en svår grammatik, som man med fördel ska lära sig i sin ungdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar