lördag 22 september 2012

Redovisningsmedel och Palmedokumentär

Redovisningsmedel/klientmedel. Svensk Handels säkerhetschef, Per Geijer påpekar i SvD Näringsliv 22/9 2012 s. 8 att Panaxia "självklart" borde ha hållit kundernas pengar åtskilda från företagets egen kassa. 1944 års lag om redovisningsmedel (1944:181) ingår i grundkursen i civilrätt. Det är den kurs som tidigare kallades propedeutisk kurs i juridik och som alla svenska jurister har deltagit i. Det är uppseendeväckande att lagen tydligen inte tillämpats i Panaxiafallet. Jag har inte kundavtalet tillgängligt så jag vet inte vad som står i avtalet. Jag undrar hurudana avtal som andra penningtransportörer o. liknande har med sina kunder.

Kan det rent av vara så att den eller de jurister som formulerat kundavtalen helt enkelt varit mer förtrogna med diverse EU-rättsliga frågor och annat sådant än den elementära svenska civilrätten? T.ex. den där berömda cigarrlådan på advokatens skrivbord som innehåller enbart klientmedel?

Palmedokumentären. Fil. dr Claes Arvidsson har idag på SvD:s ledarsida kommenterat den mångomtalade dokumentärfilmen om statsminister Olof Palme som skall visas i tv julen 2012 i tre delar, men som redan har haft premiär på bio.

Arvidsson drar fram ett flertal sakförhållanden som inte alls berörs eller berörs så flyktigt att tittaren inte får betydelsen klar för sig. Palmefilmen framstår icke oväntat som en propagandaprodukt som skall ses som ett led i Socialdemokraternas pågående offensiv mot Alliansen.

På det sättet betraktar jag också Olof Palmes tre söners framträdande i det populära SVT-programmet Skavlan i går kväll. Sönerna kunde dock inte låta bli att säga att Olov Palme ofta var andligen frånvarande även när han var hemma hos familjen. Han hade helt enkelt annat att tänka på än familjen och hade liksom jag själv och många andra vanliga människor dålig simultanförmåga.

Gränser i Stilla havet. SvD publicerar torsdagen den 20 september 2012 s. 19 en karta med rubriken Östasiatiska ökonflikter. Kartan är en bilaga till en lång artikel av Bertil Lintner. Det är uppenbart att Kina är på frammarsch och att det leder till konflikter med grannarna. Det syns att det är ett bra tag sedan Port Arthur stod i fokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar