fredag 21 september 2012

Spårrånare och andra papperslösa

Spårrånaren har erkänt. Mannen som rånade en berusad man som fallit ner på tunnelbanespåret har erkänt rånet. Han säger också att han är ångerfull. Han uppger att han är medborgare i Tunisien och att han är 28 år och papperslös. Jag hoppas att de svenska myndigheterna gör ordentliga ansträngningar att få bekräftat hans identitet som tunisier och därefter ser till att han snarast återföres till hemlandet.

I tv-programmet Efterlyst sade sig f. justitieministern Thomas Bodström vara mer eller mindre säker på att spårrånaren kommer att återföras till Tunisien efter avtjänat straff i Sverige. Jag är inte lika säker på den saken. Han kan mycket väl se till att skaffa sig familj i Sverige eller med någon annan manöver se till att han även i fortsättningen kan vistas i Sverige. Det är inte troligt att massmedia följer upp vad som händer när han om något år blir fri från ett troligt fängelsestraff.

Papperslös nekad vård med förtur. Sjuk och papperslös - nekades cancervård är rubriken på en artikel i Dagens Nyheter av Jonatan Martinson den 15 september 2012. En papperslös kvinna hade av en läkare fått besked att hon hade en knöl i bröstet. Hon skickades till en bröstklinik, där man dock innan operation ville ha besked om "betalningsansvarig" eftersom kvinnan inte hade pengar till operationen. Hon fick alltså vänta på operation.

Nu i veckan intervjuades en av vårt lands främsta kändisar - Robert Aschberg - i tv. Aschberg, som jag starkt sympatiserar med, berättade bland annat att han för ett antal år sedan diagnostiserats av läkare med en tumör på en lunga. Han fick besked att han skulle opereras. Han sade att han ville minnas att det tog ett par veckor innan operationen skedde. Han tycktes inte anse att dröjsmålet berodde på diskriminering av honom som kändis.

Jag anser att vi i Sverige av humanitära skäl bör erbjuda dem som vistas i landet - legalt eller illegalt - sjukvård. Men det måste vara på samma villkor som gäller för oss som skall finansiera vården. Journalister tycks anse att det skall gälla förtur för invandrare och särskilt för illegala. Det anser inte jag. Jag gissar att den papperslösa kvinnan vänt sig till en privat klinik, men det vet jag inte och lär väl aldrig få reda på det heller i politiskt korrekta media. Att hon så småningom opererats utan kostnad har jag anledning att utgå ifrån med tanke på artikelns innehåll.

"Tania Head". Attacken mot Twin Towers i New York inträffade som bekant den 11 september 2001. SVT hade nyligen ett antal dramadokumentärer om händelsen. En av dem handlade om en kvinna som påstod sig ha blivit räddad från ett av tornen i sista minuten av en brandman, och som gjort en "karriär" som "överlevande". Hennes fästman skulle ha omkommit. Historien visar om inte annat att man aldrig kan lita på människors uppgifter i sådana här situationer. Deras troskyldiga berättelser måste på ett eller annat sätt kunna verifieras. Även om det tar emot!

Tania Head visade sig vara en lögnare. Hon är troligen mentalsjuk, med ett outsinligt behov av att stå i centrum för uppmärksamheten. Hon är en ful, tjock, civilekonom, som under ett antal år höll sig i rampljuset som framträdande överlevare och slutligen utsågs till ordförande ("President") i en överlevarorganisation. I samband med ordförandevalet var en New York Times-journalist ofin nog att undersöka hennes uppgifter och han kunde mycket snart avslöja att hon var en lögnare. Hon hette något helt annat och hade bevisligen inte varit i New York den 11 september 2001. Den omkomne fästmannen hade dessutom inte existerat.

Taina Head ansågs av myndigheterna inte ha gjort något straffbart och försvann i samband med avslöjandet. Hon dök plötsligt upp vid en busshållplats på Manhattan år 2011. Hennes senare öden avslöjades inte.

Jag vill inte påstå att jag har en medmänsklig syn på henne.

Romneys fadäser. Presidentkandidaten och miljardären Mitt Romney har sagt två saker som troligen gör honom omöjlig som president i USA. Han har sagt att 47 procent av USA-väljarna ser sig själva som offer och vill leva på sociala förmåner (ungerfär så). De kommer under alla förhållanden att rösta på Obama. Vidare har han sagt att [de tongivande] palestinierna inte vill ha fred med Israel.

Så kan en presidentkandidat i USA inte säga, om hen vill bli vald. I vårt sagoland kan ingen seriös politiker heller säga så, oavsett vad hen i verkligheten tycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar